Въпреки неяснотите около бъдещия Брекзит и неуредените все още бъдещи търговски взаимоотношения между Великобритания и Европейския съюз, „Мегахим“ отчита ръст на продажбите в Англия. Това съобщи за „Утро“ собственикът и изпълнителен директор на русенския производител на бои и лакове Пламен Великов.
През миналата година на Острова са продадени продукти на фирмата за внушителните 2,8 млн. паунда.
„От 8 години сме на този пазар и увеличаваме продажбите, въпреки че там са други бои, имат друга култура на потребление. Брекзит ни донесе известни загуби, тъй като имахме дългосрочни договори в английска валута, а тя поевтиня спрямо еврото. Но очакваме тази тенденция скоро да се обърне и паундът да започне да поскъпва“, каза Великов. 
Износът заема все по-голям дял от продажбите на „Мегахим“ и вече е над 40 на сто. За това помогна и успешното над десетгодишно сътрудничество с американския химически гигант „Дюпон“. През 2007 г. „Мегахим“ бе избрана от международната научноизследователска компания за стратегически партньор и получи лиценз, даващ ексклузивните права за производството на бои и лакове с тефлон в България. Тези дни ключовият за русенската компания договор е продължен за още пет години, като се предвижда и разширяване на сътрудничеството за в бъдеще, съобщи Великов.