8 544 600 лева е сумата, която държавата дължи на ветеринарите за изпълнението на имунопрофилактичната програма на страната. Сумата се дължи на 1100 ветеринарни лекари в цялата страна. 
Българският ветеринарен съюз (БВС) изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов и земеделския министър Румен Порожанов заради забавянето на изплащането на парите за имунопрофилактикита на животните и обяви готовност за национален протест.   
„Съвсем необяснимо и според нас крайно неприемливо и възмутително е липсата на разплащане към ветеринарните лекари за изработеното досега през 2018 г. вече втори месец. Ние смятаме разигралия се сценарий за чиновническа некомпетентност и безхаберие, некореспондиращи с нормалните взаимоотношения“, пише в писмото на съсловната организация. 
Договорката е вложените от регистрираните ветеринарни лекари средства да се възстановяват два пъти годишно - до края на месец юни и в края на годината. Досега това нещо се е спазвало. Но парите този път ги няма. А през целия този период, в страната не е спирала работата по ваксинирането и изследването на животните, навлязоха болести като чума по дребни преживни животни, инфлуенца по птиците, а африканската чума по свинете е на северната ни граница, посочват в писмото си ветеринарите.