Двойно по-високи такси за всички частни богослужения в храмовете са в сила от вчера. Те са определени с решение на светия Синод на Българската православна църква и важат за всички храмове и манастири в страната.
От 30 на 80 лева скача таксата за св. кръщение. За венчавка вече ще се плаща по 140 лв. Промени има и в таксите за фото- и видеозаснемане на тържествата в храма. За фотографиране цената е 20 лв., а за видеозапис - по 60 лв.
30 лева става официалната такса за водосвет и 60 лева за маслосвет. Ако вярващите си поръчат св. Четиридесетница, ще трябва да платят 40 лв. 10 лева е новата такса за петохлебие.
Двойно е увеличението и за тъжните християнски богослужения. Църковното погребение вече ще струва 60 лв. За извършване на панихида таксата е 30 лв.
Таксите на църковните служби не са променяни от 2007 г. В края на 2015 г. бяха увеличени двойно и цените на църковните свещи, като пакет от един килограм вече струва 80 лв. Сега най-ниската цена за свещ е 40 стотинки. От миналата година в храмовете се продават и свещички, изработени от чист восък. Техните цени са по-високи, но за сметка на това при горенето не димят и не опушват иконите и стенописите в църквите. Най-малките восъчни свещи се продават за 50 ст., а по-големите за 1,25 лв., 2,50 лв. и 5 лв.
Восъчните свещи са много по-качествени от парафиновите, защото за тях се използва естествен пчелен восък, който се претопява, смесва и рафинира, обясняват от св. Синод. На цвят восъчната свещ е от жълта до наситено кафява и има специфичен аромат на мед и прополис. Освен това е по-лепкава от гладката парафинова свещ, а при огъване не се напуква или чупи, защото восъкът е по-пластичен.