Изпихме заедно с още двама приятели в беседка в „Здравец“ три кенчета бира, 200 грама ром и 150 грама уиски. После изпушихме 6-7 цигари марихуана и шмъркахме пико и амфетамин. Така описа часовете преди убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов обвиненият за смъртта на 60-годишния мъж Николай Василев, който вчера бе доведен в съдебната зала от затвора в Белене.
Сбирката с алкохол и дрога започнала в 20 часа на 17 март 2017 година и приключила в 3.30 призори, като междувременно в компанията се включил и вторият подсъдим Деян Цветков, конвоиран до съда от затвора във Враца.
Според обвинителния акт двамата младежи, които по време на престъплението са били на 17 години, са тръгнали с таксито на Спиридонов в 4.01 часа и са пристигнали на глухата уличка „Христо Ботев“ в Гагаля в 4.24 часа. Там при опит да ограбят шофьора Николай започнал да го ръга с ловджийски нож с 18-сантиметрово острие и един от ударите се оказал смъртоносен. Кървавото злодеяние донесло на двете момчета 62.10 лева, колкото намерили в джобовете на жертвата.
По време на показанията си Николай призна, че употребява дрога от 15-годишен и посочи, че имал заболяване на черния дроб. По този повод защитата му веднага поиска четворна експертиза от съдебен лекар, токсиколог, психолог и психиатър, за да се разбере дали черният дроб на подзащитния им клиент е увреден.
За разпит на заседанието се яви и отсъстващият от предишното съдебно заседание заради лечение от наркозависимост в клиника в Раднево Й.И. 21-годишният роден в Русе, но живеещ с родителите си във Варна наркоман бе смятан за ключов свидетел. Вчера обаче участието му в процеса приключи, след като стана ясно, че употребата на дрога го е докарала до шизофрения и показанията му в досъдебното производство не могат да послужат в съда. В нощта преди убийството стигналият до психично заболяване Й.И. участвал в оргията в беседката в „Здравец“. По първоначални данни именно на него Николай предложил да убият и ограбят някого, но той проявил здрав разум и си тръгнал.
Разпитан бе и 31-годишния Р.Д., на когото Николай се обадил след убийството с молба да ги прибере с Деян от Николово, но той отвърнал, че е пил и го посъветвал да повика такси.
Делото ще продължи в средата на ноември.