Може ли да се улови вода в мрежите и как би изглеждало това? Със сигурност в края на тази седмица ще има най-малкото десет отговора на този екзистенциален въпрос. При това тези отговори ще могат да се видят и дори да се пипнат - защото това ще бъдат творби, създадени от участниците в тазгодишния симпозиум за съвременно изкуство „Ломея“, който се провежда за 19 път. 
Обикновено търсим оксиморона и дори абсурда в определянето на темата - така се роди и тазгодишната „Вода в мрежите“. Това обясни Димитър Грозданов, който заедно с Пенка Минчева е създател и вдъхновител на артистичната сбирка, която организира ежегодно клуб „Приятели на народен парк „Русенски Лом“. След като години наред художниците създаваха своите произведения, провокирани от красотата на Ломовете, от миналата година им предлагаме да опознаят прелестта на друга защитена зона като Калимок-Бръшлен, както и дунавския бряг, каза председателят на клуба Милко Белберов. В събота авторите ще подредят в туристическия инфоцентър в Бръшлен първата изложба с импресии и инсталации. Ден по-късно, в неделя от 18 ч, новата колекция с вдъхновени от русенската природа работи ще бъде показана в Художествената галерия на „Борисова“ 39. 
Тази година за симпозиума са пристигнали само български художници - това са Димитър Грозданов, Илияна Манукова, Любен Фързулев, Милена Атанасова, Невена Дернева, Пенка Минчева, а също и русенците Нина Лишовска и Гриша Кубратов. 
Днес в арт базата в Бръшлен ще стане още по-оживено. Към художниците ще се присъединят гости от Унгария, за да увлекат местните деца и техните родители в работилници, посветени на река Дунав. В 10 сутринта започва водна работилница с експерименти и творчески упражнения. Работилницата за рисуване със светлина е следобед, а по-късно вечерта трупа от свободни артисти ще представи цирков пърформанс „Водната кула“.
Това, което ще представят унгарските гости, е специално създадено за проекта „Мостът“, по който клубът „Приятели на народен парк „Русенски Лом“ работи с подкрепата на Дунавския стратегически фонд. Заедно с културната организация „Културкомбинат“ от Будапеща и италианската община Мантуа анализираме актуалната ситуация на културата и туризма в дунавския регион, обясниха от клуба.