Славата на „Александровска“ като търговската улица на Русе продължава да помръква, а в най-лъскавата централна част на града все по-честа гледка са празните помещения. На разстояние от няколкостотин метра от Халите до „Чайна Сити“ зеят празните витрини на 14 затворени магазина. Парадоксално близостта на централния площад като че ли дава обратен ефект - на метри от него един до друг 5 помещения търсят нови наематели. Търсят ги от месеци, но не ги намират. Някои други отлежават празни вече години. Картината става още по-отчайваща ако броим и магазините в търговския център „Роял“, някои от които отдавна се предлагат от съдия изпълнители заради непогасени кредити, но купувачи няма.
Допреди десетина години да купиш или наемеш дългосрочно магазин по „Александровска“ беше голям удар. За всяко помещение се наддаваше до главоломни висини и цените се измерваха с няколко хиляди евро на квадрат. Всички търговци бяха твърдо убедени, че значителният човекопоток по главната улица гарантира солидни продажби и печалби, с които огромната инвестиция ще се избие без проблеми и ще започне да носи чиста печалба.
Кризата от 2008-2009 г. свали всички на земята - обеднелите русенци намалиха драстично покупките си, оборотите на предприемачите паднаха, сметките им започнаха да не излизат. И „Александровска“ започна да се опразва. За този процес помогна и откриването на Мол Русе, който привлече най-качествените търговци.
Сега криза вече няма, дори според някои икономисти се намираме в периода на бум преди следваща криза, но по главната ни улица ситуацията става все по-лоша - лъскави магазини съседстват с помещения „в ремонт“, който се точи безкрайно. И тази картина не се наблюдава единствено на „Александровска“ - само в идеалния център на града и само в един от сайтовете за имоти откриваме 116 предлагащи се под наем магазина и още 86 за продажба.
Ситуацията едва ли ще се промени и за търговците ще идват все по-трудни времена, смятат предприемачи. Най-големият проблем е оредяващото население, което съответно води и до намаляващ брой потенциални купувачи. А и все повече хора, най-вече по-младите, предпочитат да купуват по-евтино от чуждите онлайн магазини, въпреки че подобни покупки носят известни рискове. И все пак във времена, когато всеки носи в джоба си смартфон с достъп до интернет, сравняването на оферти става лесно и то най-често не е в полза на търговеца, който трябва да калкулира в цените си и разходите за магазин и персонал. Затова и по „Александровска“ най-вървежните магазини са най-евтините - за дрехи втора употреба и за китайски стоки.