Какво е свършило за четвърт век ще покаже международното дружество „Елиас Канети“ на изложба в експозиционната зала на Държавна агенция „Архиви“ на столичната улица „Московска“. Като един от фондообразователите на агенцията получихме предложение да разкажем за дейността на дружеството, при това да използваме залата на централната столична улица напълно безплатно, каза за „Утро“ историчката Веселина Антонова, която е сред основните инициатори на събитието. Самата тя е с дългогодишен стаж в сферата на архивите и е наясно колко малко неправителствени организации предоставят документи и свидетелства за дейността си на института, който пази документалната българска памет. Затова нашата изложба в София ще бъде също и един индиректен призив към колегите от други НПО да си припомнят тази отговорност пред бъдещите поколения, каза Антонова. 
В експозицията, която ще бъде открита на 4 септември в 18 ч, русенското дружество ще покаже снимки и документи от 25-годишната си биография, книгите, издадени от едноименното издателство /те вече са около 40 на брой/, ценни свидетелства за изминалото време. В залата ще бъде разположена и постерната изложба „Глобалното измерение“, с която МД „Елиас Канети“ се включи в културната програма, съпътстваща първото българско председателство на съвета на Европейския съюз. 
Поканили сме колеги и съмишленици, но също и представителите на културните институти на различни европейски държави, с които поддържаме контакти и се надяваме това да продължи с работа по нови проекти, обясни Антонова. Тя припомни, че русенското дружество „Елиас Канети“ е един от дългоживелите сред неправителствените организации - за повечето от тях 25 години са мечтан лукс.