Към момента на произшествието автобусът е бил без редовен технически преглед. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров , предаде репортер на БГНЕС.

Цацаров взе участие в свиканата от премиера Бойко Борисов извънредна среща в Министерски съвет, на която институциите обсъдиха възможни мерки за повишаване на пътната безопасност. Повод за срещата стана тежката катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 16 души, а много други пострадаха тежко.

На брифинг след срещата главният прокурор поясни, че експертите са изчислили скоростта на автобуса на базата тахографната шайба, а резултатите показват, че в момента на катастрофата превозното средство се е движило с 53 км/ч. при ограничение от 40 км/ч.

Водачът на автобуса, който е и собственик на фирмата-превозвач, има шофьорска книжка от 1977 година и дълъг стаж зад волана. За това време обаче той има съставени няколко акта и фиша за различни нарушения,

сред които превишена скорост, неносене на колан и неносене на свидетелството за управление. Досега не е бил глобяван за шофиране в нетрезво състояние.

Предстои прокуратурата да прецени дали на водача да му бъде повдигнато обвинение.

Цацаров подчерта още, че разследващите са установили липса на уведомяване на автомобилната администрация за курса на случаен превоз от страна фирмата, каквото задължение тя има по закон.

„С мое постановление, от утре, разследването се възлага на Националната следствена служба. Целта е да се осигури необходими потенциал и екип от следователи“, обяви Цацаров. Разследването ще се движи в три главни насоки – действията на водача, техническото състояние на автобуса и състоянието на пътя.

Главният прокурор се позова на писмо, изпратено от началника на районното управление на полицията в Своге и адресирано до няколко институции, в което се посочва, че е от 30 май 2017 г. до 24 ноември 2017 г. само той е изпратил три сигнала, свързани с необходимостта от обезопасяване на няколко пътни участъка в района. „В тези сигнали се посочва, че те касаят спешното изискване на обезопасяване на този пътен участък. Посочва се също така, че в посочения участък не са предприети мерки за подмяна на асфалтовото покритие и другите предписани мерки за обезопасяване“, уточни Цацаров.

Той допълни, че третата линия на разследване ще бъде свързана именно с начина на ремонта на този участък от пътя, както и цялата процедура по приемането и паспортизацията на пътя.

От своя страна председателят на комисията по транспорт Халил Летифов подчерта, че заради тежката катастрофа отново се отваря дебата за промени в Закона за движение по пътищата, свързани с задължителното поставяне на предпазни колани в автобусите. „Ще поставим това на дебат, за да се намери най-доброто решение“, увери той.