Колко държави знаете, в които кръщават сандвичите си на... министри? Като нищо Дания ще се окаже изключение от общото правило политиците и министрите да са сред най-недолюбваните хора. Освен че в тази скандинавска страна са превърнали едно такова скучно нещо като сандвича почти в художествено произведение, ами го и кръщават, сякаш имат състезание по оригиналност. Или както пише украинско-американският журналист и писател Пьотр Вайл: „Датчаните се съсредоточиха над идеята за сандвича, довеждайки неговата баналност до художествено съвършенство - както Анди Уорхол консервите - натрупвайки постмодернистки върху ръжения хляб комбинация от скариди, горчица и ягоди и настоявайки, че това е вкусно“.
Точно тази комбинация не изглежда много привлекателно, но какво ще кажете за сандвича, кръстен на Лене Есперсен - 53-годишната бивша министърка на външните работи на Дания: варени във вода и бяло вино картофи, гарнирани с рачешко месо и червен хайвер. И, разбира се, черен хляб, намазан с масло. Впрочем сандвич на датски е smorrebrod, което в превод означава намазан с масло хляб. Характерна особеност на класическия датски сандвич е, че се използва тъмен ръжен хляб и само понякога бял - например  с пушена сьомга.
В Дания сандвичът получава широко разпространение в края на 80-те години на 19 век и е една от малкото храни от националната кухня, станали известни извън пределите на страната. В началото е храна на бедняците - малко хляб с нещо отгоре. Но заради безбройните комбинации от продукти и неограничената фантазия на готвачите, той си пробива път към трапезите на висшите социални кръгове, при това като празнично ястие. А когато се появява и в ресторантските менюта, сандвичът се превръща в краля на датската кухня.
В това отношение голям принос има Оскар Дейвидсен - търговец на вино и ресторантьор, който се прославил със своето дълго 140 см меню със 190 вида сандвичи. Днес гордостта на фамилията, от която вече пето поколение поддържа славата на родоначалника, е ресторантът „Ида Дейвидсен“ в центъра на Копенхаген. Той носи името на внучката на Оскар, която повече от 40 години е начело на семейния бизнес. Тя е надминала дядо си със своите 280 вида сандвичи и с най-дългото меню - цял метър и половина!, записано в Книгата на рекордите Гинес.
И всичките сандвичи си имат имена - някои доста предизвикателни като „Среднощна вечеря на ветеринаря“ или „Пролетни предчувствия на девицата“. Най-известният е кръстен на датския разказвач на приказки Ханс Кристиян Андерсен и в него има черен хляб с масло, върху който се слага препечен бекон, домати, филийка говеждо желе, пастет от черен дроб, настърган хрян и магданоз. Измислен е от сина на Оскар Дейвидсен, който обожавал приказките на Андерсен и в дневника на писателя открил списък на продукти, от които той си правел сандвичи. Друг „литературен“ сандвич е посветен на Карен Блискен, автор на романа „Угощението на Бабет“, по който през 1987 г. е сниман едноименният филм. В този сандвич има пилешки гърди, сирене, ананас, гъбена салата с къри и майонеза. И артистичните среди не са забравени, има сандвичи, които носят имената на Дирх Пасер, снимал се в над 90 филма, Лоне Херц, която има над 40 филма, и др. И стигаме до „политическите“ сандвичи като този на бившата външа министърка Лене Есперсен - освен че е красива дама и е била и вицепремиер, сега е изпълнителен директор на Датската асоциация на архитектите, след като се оттегля от политиката заради получили обществено достояние въпроси, свързани с нейната професионална етика. Представяте ли си това да се случи в България? Никакъв шанс. Че и сандвич да кръстят на... (името е според предпочитанията).
И след като сандвичът е кралят на датската кухня, естествено има и съответен етикет за неговата консумация: първо се ядат сандвичите с херинга, после с друга риба, след тях - месните, накрая - със сирене. При това само с нож и вилица, като се отделят слой след слой и хапките се преглъщат с бира или водка, защото както казват в Дания, рибата трябва да плува.

Сандвич Лене Есперсен

Необелени картофи се сваряват в подсолена вода, смесена с бяло вино в съотношение 1:1. Филия черен хляб се намазва с масло и отгоре се слагат филийки картофи. От едната страна на сандвича се слага месо от раци от консерва, а от другата червен хайвер. Украсява се с клонка копър.щ

Сандвич Лоне Херц

Към 250 г майонеза се добавят 2 с.л. сметана с 15% масленост и по 1 ч.л. дижонска горчица, лимонов сок, сос Уинчестър, ситно нарязан копър. Прибира се в хладилник за 30 мин. Филия черен хляб се намазва с масло, отгоре се нарежда нарязано варено яйце, което се покрива обилно с копъровата майонеза. Върху него се разпределя пушено филе от херинга. Украсява се с настъргани репички и зелен лук.

Сандвич Дирх Пасер

Върху филия черен хляб, намазана с масло, се слага изпечена свинска пържола, а върху нея - рохко яйце. Около белтъка се поръсват ситно нарязани домати без семките, а около жълтъка - филенца аншоа. Всичко се поръсва със ситно нарязан зелен лук.