Кардинално нов външен вид, развит върху новата платформа С2, нова офроуд версия кросовър „Форд Актив“, адаптивни LED фарове, адаптивно окачване Continuously Controlled Damping (CCD), прожекционен дисплей Head-up display (HUD), 3-цилиндров, 1,5-литров бензинов турбомотор EcoBoost, нов 1,5-литров турбодизел EcoBlue, 8-степенен автоматик, система за настройка авто Drive Modes, система за полуавтоматично управление Ford CoPilot 360, модем FordPass Connect за WiFi, безжично зареждане на смартфон, система за напълно автоматично паркиране Active Park Assist 2, акустична система B&О. Това е най-пестеливото представяне на новото поколение на „Фокус“ - един от най-продаваните модели на „Форд“, който отбелязва 20 успешни години на пазара. 
С едно от първите представяния на модела у нас се нагърби специализираният сайт Ауто прес. Ето какви са впечатленията на експертите.

Броят на иновациите във „Фокус“ може да бъде продължен доста дълго, но дали новият модел е запазил своите „драйвърски“ качества и „боен“ характер, заради които моделът беше уважаван в предишните си поколения? За да разберем това, група български автожурналисти бяхме поканени да тестваме новия модел в Лазурния бряг на Франция.
Новият „Форд Фокус“ определено е подобрен във всяка една посока - от дизайна до пътното си поведение. 
Групата създатели на колата са я кръстили къде на шега, къде наистина „model and“ /“колата И“/.
И още от пръв поглед четвъртото поколение на „Форд Фокус“ прави ярко впечатление.
На разположение за паневропейския тест-драйв бяха  хечбек и комби варианти в трите комплектации Titanium, ST Line и Vignale, разнообразни двигатели и два вида предавателни кутии. За теста не беше налична паркетната офроуд модификация „Форд Фокус 2018 Active“, но имаше възможност да бъде разгледана в статичен вариант. При нея се предлага повишен пътен просвет с 30 мм и офроуд кит от черна пластмаса по долния периметър на купето.
Можахме да тестваме и двата варианта на трансмисията, трите турбо мотора - двата бензинови и дизела, както и да проверим на практика работоспособноста на автопилота Ford CoPilot 360.
Очевиден е различният подход към дизайна на различните варианти.
Решетката на радиатора с хоризонтални хромирани ламели на версията Titanium изглежда по-класическа, версията Ford Focus 2018 Vignale пък предлага по-благороден изглед.
Комплектацията Vignale подчертава ексклузивноста на модела благодарение на сложната „плетка“ на радиаторната си решетка и декоративните елементи в интериора. „Форд Фокус 2018 ST Line“ пък се отличава с по-спортните си елементи, решетка тип пчелна пита, дифузор в задната броня, по-голям спойлер на багажника и със занижения си с 10 мм пътен просвет.
Във всичките си версии новият модел е достъпен с двата вида на купето - хечбек и комби. Стандартната технология Active Grille Shutter автоматично затваря жалузите в радиаторната решетка за намаляване на въздушното съпротивление, когато не е нужно допълнително охлаждане. Дъното на колата, резервоарът и задното окачване са покрити с аеродинамични накладки. Независимо от изпълнението, при всички варианти са налични 
специални отвърстия по краищата на предната броня, които насочват въздушния поток през предните колела,
за да се намали турбулентноста в арките на калниците.
Ако пък искате да обедините спортната емоция от управлението на новия „Форд Фокус 2018 ST-Line“ с възможноста за по-голяма гъвкавост в купето и възможност за превоз на повече багаж, то вместо хечбека с неговия багажник 375 л и 1354 при сгънати задни седалки е на разположение комбито с неговите показатели от 608 и 1653 л. За първата част на тази комбинация помагат напълно независимото окачване, новият 1,5-литров бензинов мотор EcoBoost Turbo с мощност 182 к.с. и шестстепенната механична предавателна кутия.
Общо външността на автомобила при всичките модификации е доста пипната и по-близка до дизайна на по-малкия модел в гамата - новата „Фиеста“. Дизайнът е станал доста по-рафиниран с повече плавни линии и по-малко остри ъгли, които доскоро бяха типични за „Фокус“. Tези нови скулптурни форми на автомобила го правят по-аеродинамичен, намаляват шума от въздуха при движение и подобряват цялостната ефикасност на колата в движение.
Новият хечбек изглежда по-къс и широк, а в анфас много по-динамичен, благодарение на ефекта на издърпаната назад кабина, намалените надвисвания на купето и отсъствието на допълнителните триъгълни прозорчета в задните стойки на покрива. 
На практика обаче моделът 2018-а е малко по-голям, а междуосието му е увеличено с 50 мм, 
което пък предполага и повече място в салона - по 50 мм за колената на пътниците отзад и 60 мм на нивото на раменете.
Адаптивните светодиодни фарове формират и насочват светлинния поток не само в зависимост от завъртането на волана и осветеността извън колата, а и след „прочитане“ на пътните знаци, предупреждаващи за завои, кръстовища и разклонения. Задната оптика сега е ориентирана хоризонтално, светлините са в две части, което е позволило да се направи по-широка задната багажна врата.
За водачите с по-спокоен стил на каране, движещи се повече в градски условия, идеално ще пасне новата осемстепенна автоматична кутия. Още повече с новия изящен вид на нейния кръгъл селектор, подобен на този използван при автомобилите на „Ягуар“ и „Рейндж Ровър“.
В интериора откриваме много подобрения и доста по-висококачествени материали. 
Прави впечатление изправеният „таблет“ със сензорен екран,
който се увеличава по диагонал с нарастване нивото на оборудване - от 6,5 до 8 инча. Намалени са по брой физическите команди на таблото, което го прави доста по-изчистено. С новия селектор на автоматика централната конзола е станала по-красива и изчистена.
Инфотеймънт системата предлага многобройни функции и работи със смартфон през протоколите Apple CarPlay и Android Auto. С интерфейсът Sync3 се управляват температурният режим, навигацията, телефонът и аудиосистемата гласово. С физическите превключватели сега се изпълняват по-малко от половината налични в колата операции, а останалите през сензорния екран. Модемът FordPass Connect осигурява Wi-Fi в купето и позволява ползването на различни онлайн услуги. Собственикът на автомобила може директно от смартфона си дистанционно да пали двигателя, да проверява състоянието на колата, резервът пробег, наличието на гориво, налягането в гумите и други операции.
От „Форд“ никога не подценяват безопасността на моделите си. Новото поколение на 
колата напълно заслужава получената петзвездна оценка от EuroNCAP.
Ако сте поръчали колата си с Co-Pilot360, имате на разположение адаптивен крузконтрол със stop&go система, разпознаване на пътните знаци и поддържане на лентата на движение, асистенция на волана, наблюдение на мъртвите зони. Към това се добавят комплектът надуваеми предпазни колани и асистентът за предотвратяване на удари с откриване на пешеходци и колоездачи в опасната зона.
Позицията зад волана на водача е перфектна и с по-добра видимост заради лекото дръпване на предните колонки на покрива назад. Изображението от камерата за гледане назад е перфектно. Работата на еднолитровият бензинов трицилиндров двигател е изключително рафинирана, набират се бързо обороти, при натоварване има възможност за увеличаване на въртящия момент с помоща на турбото /overboost/ от стандартното ниво от 170 Нм на 200 за кратко време.
Друга новост при този двигател е деактивацията на цилиндрите, като това не се усеща от шофьора.
Когато двигателят не е под натоварване, например при равномерно подаване на газ на частично ниво, един от цилиндрите се изключва от работа за по-висока икономичност. При нужда от по-високо натоварване на двигателя, цилиндърът се включва незабавно отново автоматично.
В един момент може да ви се стори доста нисък ходовият обем на мотора, но не бива да се забравя, че основните конкуренти - „Шкода Октавия“ и „Фолксваген Голф“ също предлагат такива двигатели. Силната страна на двигателя на „Форд“ е неговата еластичност, което се чувства особено добре при каране на трета или четвърта предавка при ниски обороти и се налага да се ускорява без да се сменя предавката.
Още от първото си поколение „Форд Фокус“ e синоним на отлично пътно поведение. При последващите поколения конкуренция успя да достигне неговото ниво, но новият „Фокус“ тук отново дръпва напред. По-ниско разположените му варианти имат окачване отзад подобно на това при спортната „Фиеста ST“. Като опция може да се добавят адаптивни амортисьори.
Също толкова добро като окачването е и кормилното управление. То е вече с ново електрическо асистиране, което си върши отлично работата. Колата е 
лесна за управление на пътя, 
обратното чувство през волана е достатъчно осезаемо.
Двигателната гама е обширна - еднолитров, трицилиндров бензинов мотор EcoBoost в три нива на мощност - 85, 100 и 125 к.с., като емисиите му на вредности са на ниво от 108 г/км. Налице е и трицилиндров мотор EcoBoost 1,5 л с две нива на мощност - 150 и 180 к.с.
Независимо от проблемите с дизеловите двигатели напоследък „Форд“ продължава с тях и предлага нови EcoBlue варианти - 1.5 л, 95 или 120 к.с., и 2.0 л, 150 к.с. Стандартно двигателите се куплират с шестстепенна механична кутия, но на разположение е и 8-степенен автоматик. Предвижда се по-късно и предлагане на хибриден вариант, но не преди 2020-а година.
Накрая - новият „Форд Фокус“ е изключително подобрен и то във всяко едно отношение. С много добра външност и стилен дизайн, много по-добър интериор и отлично пътно поведение. Към всичкото това широк избор от двигатели, което прави колата един от най-добрите избори в хечбек сегмента. Известни са вече и цените които от Мото-Пфое искат за колата - тръгват от 31 990 лв. с ДДС за еднолитровия бензинов двигател 85 к.с. ниво Тренд и стигат до 64 700 за двулитровия дизел ниво Виняле 150 к.с.