Доц. д-р Георги Хубчев е завършил Медицинския университет в Плевен през 1980 година. В следващите пет години работи като акушер гинеколог в болницата в Ловеч, след което идва в Родилно отделение към русенската Окръжна болница, където работи като ординатор до 1988 година. Междувременно д-р Хубчев взема специалност по акушерство и гинекология в София. До 1998 година е на длъжност старши ординатор, до 2002 г. е началник на Родилно отделение, а след това става началник на АГ комплекса към УМБАЛ „Канев“. Освен гинекология, има специализации по тазова хирургия, лапароендоскопска хирургия, урогинекология и онкогинекология. Завършил е здравен мениджмънт в УНСС, а в началото на тази година защити дисертация на тема „Оперативно лечение на стрес инконтиненцията на жените“. От 6 юли д-р Хубчев е доцент по акушерство и гинекология към катедра „Здравни грижи“ в Русенския университет.

- Доц. Хубчев, миналата седмица в болницата в Сливен почина родилка. Разбра се, че при раждането е използван методът Кристелер и форцепс. Този начин на израждане прилага ли се в АГ комплекса?
- Способът на Кристелер се използва и при нас, макар и рядко, но при много добре спазени условия. Главичката на бебето трябва да е на тазовото дъно, което става при контрахирана матка и се използва много малък натиск, за да може то да излезе. Това става чрез постепенно натискане на корема на майката по фундуса /горната част на матката/ от лекаря или акушерката, като така се засилва контракцията, за да може бебето да излезе. За този метод обаче по никакъв случай не трябва да се натиска силно с ръце на корема, защото може да се стигне до счупване на ребра.
Ако обаче главата на бебето е високо, при този метод може да се стигне до разкъсване на матката, да се получи амиална емболия и родилката да почине за секунди, могат да се причинят тежки травми на бебето. По-добре е в такива случаи да се приложи форцепс за изваждане на бебето. Това е метод, който се използва от два века насам, представлява две лъжици, с които по определен начин се захваща главичката на бебето и се изважда елегантно. По този начин са спасени много бебета. Най-добре е, ако главата на новороденото не е слязла до тазовото дъно, да се направи секцио, което ще реши проблема.
- Какви методи се използват в АГ комплекса в Русе за подпомагане на нормални израждания?
- Първо трябва да кажа, че всеки метод за израждане има индикации, контраиндикации /противопоказания/ и условия. При форцепса например трябва да има пълно разкритие, околоплодният мехур да е пукнат, плодът да е жив, главата да е преминала с най-ниската си част интерспиналната линия. Има и контраиндикации, когато плодът е мъртъв, плацентата е ниско прикрепена, когато самата матка е в предрептурно състояние.
Най-често при нас изчакваме родилките сами да родят. За целта им се обяснява как да се напънат, включват се системи с окситоцин, който води до усилване на контракциите. И когато те се качат на леглото за израждане, тези системи се включват, за да помогнат на майката да роди.
В АГ комплекса обаче не използваме метода вакуум екстрактор, който представлява една чашка, свързана с вакуумна помпа, с която се създава отрицателно налягане от минус 0.2 до минус 0.8. Тази чашка се закрепва за главата на бебето и постепенно се тегли надолу до излизането му. Установи се, че при този вакуум се уврежда мозъкът на бебето. След това японците създадоха вакуум на Кубейши, който е пластмасова чашка, която се деформира повече от главата на бебето. Тези методи се използваха в старото Родилно отделение, но две години преди да се преместим в новото отделение, спряхме да израждаме с вакуум, защото според световната статистика 50:50 тези методи са рискови. Затова е най-добре да се изчака родилката сама да роди, защото докато тоновете са наред и майката е добре, може да се изчака спокойно раждане, а не да се бърза с качването й на родилната маса, тъй като тогава тя променя вниманието си и нещата се усложняват. От голямо значение е дали жената вече е раждала, защото ако се закъснее, тя може да роди в леглото в стаята, тъй като вече има опит, но това не е за предпочитане.
- Колко жени раждат нормално на година в комплекса?
- За миналата година секциите и нормалните раждания са 50:50, тоест от общо 1500 родени бебета, 750 са чрез нормално раждане, останалите са със секцио.
- Кога се прилага секцио?
- Това е много стар метод, открит преди век и половина, при който бебето се изважда през корема чрез срязване на коремната стена и стената на матката и бебето се изважда. Като се извади и плацентата, се проверява да няма останали плацентарни части и коремната стена и матката се зашиват. За начина на срязванията има много методи като корпорални, исмекорпорални и други. Прилага се, когато има абсолютни индикации от страна на майката и на плода и относителни индикации. Към първия вид спадат тесните тазове трета или четвърта степени, тоест бебето не може да премине през тях по никакъв случай. От страна на бебето пък абсолютната индикация е много лоши тонове, а то не може да излезе бързо през нормалните родови пътища. Гениталните херпеси на майките също спадат към абсолютните индикации, които налагат секцио. Общо казано, има 5-6 абсолютни индикации за майките и бебетата и около 20 относителни индикации, при които само при определени условия се прави секцио.
- Наблюденията на специалистите са, че в последните години младите жени предпочитат да родят чрез секцио.
- Да, това наистина е така, тъй като тазовете на младите момичета се промениха. Навремето жените бяха с по-широки тазове и предпочитаха да раждат нормално. Например през 80-те години на миналия век в Русе се раждаха около 4000 бебета, като процентът секции беше 12-15, сега е 45-50%.
- На какво се дължи това?
- Много от пациентките сами желаят да родят чрез секцио, защото по този метод се знае в колко часа ще започне раждането, след половин час бебето е налице и след два дни тя си отива с него. Нормалното раждане понякога продължава цял ден или цяла нощ, има риск за бебето и това накара самите жени да се настроят за секцио.
По повод на трагедията в Сливен искам да подчертая, че съчувствам напълно на близките на Ренета, но по принцип има едно грешно разбиране, че родилката е влязла здрава в болницата и е починала. Това понятие здрава по отношение на бременните и родилките не е много правилно заключение, защото всичко при тях е променено. Техните сърца работят с 40% повишен минутен обем, по време на раждане работата му нараства със 100%. Само при една контракция допълнително 300 мл кръв нахлуват към сърцето. Променена е имунната система -обикновено тя е срината, защото техният организъм се бори с бебето, което е чужд фактор в организма им. Затова родовите трески и сепсисът са страшни за родилките. Имало е случаи, когато жената е за изписване, а след два часа изпада в кома. Неслучайно понятието екламсия, което от гръцки означава гръм от ясно небе, е в сила в родилните отделения, защото всичко при бременните е променено. Затова родилките трябва да изпълняват стриктно съветите на лекарите и при най-малките проблеми веднага да отиват в родилните отделения. В АГ комплекса имаме девиз: Дори и зъб да боли родилката, тя трябва да дойде при нас, за да решим какво трябва да се направи. Същото се отнася и за други заболявания, за които не трябва да се търси медицинска помощ извън родилно отделение.
- Какво е състоянието на АГ комплекса в момента?
- Мога да кажа, че състоянието на комплекса е стабилно, защото персоналът е с пълен щат по отношение на санитарки, акушерки и лекари. Освен това акушерският състав е изключително добре обучен и почти на сто процента пациентките ни са доволни от него. Лекарите ни са млади, четирима от тях са със специалност, а трима са специализанти. Целият персонал прави всичко от израждания до операции на карциноми, миоми, кисти, амниоцинтези, урогинекология и най-важното е, че средният престой на пациентките е 1.7 дни, тоест под два дни. Това е показател за качествено свършена работа и от всичките 2500 пациентки за миналата година 2-3 са прекарали в комплекса по-дълго време. Не на последно място е и фактът, че АГ комплексът е с трето ниво и всички тежки случаи между Варна и Плевен са изпращат при нас. Така за последните 14-15 месеца през комплекса за операции за изсипвания, карциноми, миоми и за изпускане по малка нужда са минали 121 жени от София, Кюстендил, Варна, Бургас, Дупница, Търговище, Разград, Велико Търново и Свищов.