Природният газ ще поскъпне от 1 октомври заради промяната в курса на долара и увеличението на международните цени на петрола. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов след вчерашното обществено обсъждане на предложението на държавната „Булгаргаз“ цената на газа да се вдигне с близо 15% в началото на четвъртото тримесечие. То е изчислено въз основа на ценообразуващите фактори към 9 август. Държавният газов доставчик ще внесе официално предложението си в КЕВР на 10 септември, а регулаторът ще определи каква да бъде тя до края на същия месец.
Всъщност в момента международните цени на петрола са на нивото си от януари, като в последните два месеца дори падат. А доларът наистина е поскъпнал от пролетта насам, но цената му се качи от 1,60 до 1,69 лева, тоест само с 5,5%.
Това ще е четвърто поредно тримесечие с поскъпване на природния газ. От 1 юли цената му беше повишена с 10.81%, а на парното - средно със 7.33%. През април регулаторът вдигна цената на газа с 2.6%, а през януари - с 2.82%.