21 картини от фонда на Русенската художествена галерия ще отпътуват в неделя сутринта към австрийската столица Виена. Там те ще бъдат подредени в изложба в галерия MAG3, за да станат част от представянето на литературния сборник „Разкази, вдъхновени от картини“, издаден от РХГ. Русенският проект включва художествени текстове на автори от България, Хърватия, Полша, Румъния, Германия, Великобритания, които са били провокирани от платна на художници, чиито творби са притежание на галерията. Сборникът бе представен в Русе в Нощта на музеите през месец май. 
Виенската премиера се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“. Инициативата бе високо оценена от комисията, според която проектът надгражда партньорството на двете галерии в Русе и Виена и представя пред австрийската общественост творби на утвърдени български художници и изявени европейски писатели, похвалиха се от галерията.
На откриването на 27 август ще присъстват Гуе Шмидт, артистичен директор на галерия MAG3, директорът ан ХГ Елена Великова, проф.Пенка Ангелова, председател на Международно дружество „Елиас Канети“, проф.Румяна Конева, директор на Дом Витгенщайн и кметът на виенския район Леополдщат Уши Лихтенегер.