Драстично намаляват кандидатите за учители в детските градини. Ако само допреди шест години за едно място в детска градина се състезаваха 60-70 кандидати, сега се явяват не повече от двама-трима. Напоследък се очертава сериозна тенденция към намаляването на специалистите с начална педагогика, които искат да работят в сферата на предучилищното обучение, каза за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Директорите на учебните заведения вече не на шега са обезпокоени, тъй като възможностите им за избор на подходящо назначение са свити твърде много, обясни Георгиева. 
Засега няма специално обяснение на този притеснителен факт. Освен, разбира се, самата специфика на работата, която е свързана с огромна отговорност, с нуждата от неотклонно внимание към децата в групата, със стопроцентовата ангажираност на педагога по време на работния ден. Не може да се сравни работата на детската учителка с преподаването на урок по каквато и да е дисциплина в гимназиален курс, да речем, или просто при по-големи деца, които са напълно самостоятелни, казват преподаватели. Инак, въпросът със заплатите със сигурност не е фактор, който може да повлияе отрицателно върху интереса към тази професия. Увеличението на учителските заплати, което в последно време е факт, важи за всички преподаватели. А, както съобщават статистиките, средната заплата в тази сфера вече е 1300 лева. 
В Русенска област не може да се каже, че има друга липса на учители по конкретни предмети, каза Росица Георгиева. Така тя коментира разпространеното в последните дни съобщение на столични медии, че в цялата страна не достигат около 4000 учители. На сайта на РУО има регистър на вакантните позиции във всички учебни заведения на територията на областта, там и в момента има около 70 обяви за свободни места, каза Георгиева. 
Вчера обявите бяха 77. От тях 8 бяха за учители в детски градини, а 10 - за непедагогически персонал. Обичайно на нашия сайт има по шейсетина обяви за свободни места, особено в навечерието на новата учебна година, това е напълно нормално, обясни началникът на РУО. Според нея засега в Русенска област няма тревожно очертан дефицит от учители по един или друг предмет. Това доказва и фактът, че обикновено училищата не пускат повторно обява за дадена позиция - което трябва да означава, че вакантните места се заемат веднага.