Оставка няма да подавам. Това е категоричното становище на земеделския министър Румен Порожанов. Неговата оставка беше поискана от БСП на извънредна пресконференция. Според социалистите чума в Странджа няма, предаде репортер на БГНЕС. „Не съм имал „удоволствието“ да слушам изявлението на БСП, затова не мога да коментирам“, беше лаконичният коментар на министърът. Единствената му препоръка беше да не се политизира и спекулира с темата за усвояването на еврофондовете.

„Ако си подам оставката, значи че не съм си свършил работата“, заяви и директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Той съобщи още, че Агенцията по храните е започнала да взима втори проби от засегнатите райони в Странджа. Ще бъдат направени 8000 проби. Ако има нови положителни проби, най-вероятно ще бъдат удължена възбраната на общините в Странджанско.

Директорът на БАБХ разясни, че през цялото време работата на агенцията се следи стриктно от френски експерт. Към него са посочени забележки. Единствената препоръка е да се увеличи периметъра на пробите. „Нямаме симптоми за нови случаи на чума в района. В момента има ограничение на търговията само в района на възбраната. След като станат ясни резултатите и след вторите проби, ако са отрицателни, търговията с месо и мляко ще бъде разрешена и в останалите райони на страната“, обясни Илиев.