Наличието на боклуци по улиците в Столипиново, най-големият ромски квартал на Пловдив, а както твърдят някои- и в цяла Европа, е безспорно. Също така безспорна е миризмата, която се разнася от импровизираните сметища, предаде БГНЕС.

Едно от най- мръсните места е същото, което е и сред най- посещаваните от чужди политици- детска градина "Лилия" на ул. "Възход". Швейцария изсипа милиони в проекти, свързани с детската градина и с опитите децата да учат български език от най- ранни години, условията вътре са добри, но самите родители ги отписват и ги пращат някъде по- далече, защото точно пред входа на градината всеки ден расте огромна миризлива купчина боклук. Само на десетина метри от нея са прозорците на кухнята.

Защо Столипиново е толкова мръсно?

Версия 1 / тя и най- общоприета, може би защото е най- лесна за разбиране/. Защото ромите си хвърлят боклуците на улицата, цапат, и да им сложиш контейнери, пак ще хвърлят край тях.

Версия 2 / донякъде трудна за разбиране, защото е свързана с политици/. Защото няма къде да си изхвърлят боклуците.

Както обикновено става, истината е някъде по средата. Кварталът е голям, населението е на практика неизброимо, то се увеличава и спада рязко в тоя сезон, когато гастарбайтерите си идват, а после си заминават. Впрочем "германците", както им викат тук, се връщат от гурбет, смръщили гнусливо нос и твърдят, че в Германия е чисто, а тук е мръсно. После тръгват да търсят контейнери за боклук и... освен ако не им се разхожда по периферията, не ги намират. В крайна сметка и те хвърлят боклука си пред детската градина или зад блока.

Контейнери тип "бобър", които се прибират от сметосъбиращите камиони, в самото Столипиново няма. С Кольо Биков, организатор производство и пряко свързан със сметосъбирането в Столипиново, обикаляме квартала, за да бъде оспорено това твърдение. Контейнери се намират - по два, по три, на големи разстояния и на крайните улици на квартала. В ранните следобедни часове те са празни. По една груба сметка едва ли са повече от 40. Всички са на сериозно разстояние от най- близките къщи или блокове. Сложени са там, защото само оттам може да мине камионът. Не че са удобни на хората.

Общинско предприятие "Чистота" отговаря за сметосъбирането и сметоизвозването, но самите контейнери не са негови, а на общината. Оказва се, че от година и нещо едно административно писмо с молба за закупуване на 120 нови контейнера тип "бобър" чака своето решение- след като е одобрено в районната община, чака в голяма. Ако бъдат закупени тези контейнери, следва нов ребус, който трябва да се разреши- къде да бъдат сложени. Според Кольо Биков, когато някъде в махалата се сложат контейнери, хората ги махат, че им пречели. Според самите хора, които непрекъснато дишат тоя въздух и газят боклуците, контейнерите са вдигнати от "Чистота". Имало ли е контейнери и къде са изчезнали те, се оказва загадка подобна на Бермудския триъгълник. Сигурното е, че сега ги няма. Има и нещо друго- през деня вътрешните улици на Столипиново са на практика непроходими за големите сметосъбиращи камиони. На улицата се разпъват стотици сергии и масички и няма как оттам да мине такава голяма кола. На този етап рано сутрин минават багери, изриват сметищата, насипват ги в камиони и разчистват площадките. До обед те пак са пълни. Според Иван Стоянов, директор на ОП "Чистота", боклуците на Столипиново излизат с 200 000 лв. по-скъпи, отколкото тези в "Тракия", който има население колкото един средно голям областен град. А Столипиново е пълно с незаконни къщи, местни данъци малцина плащат.

"Махнете тая гледка, това е опасно за здравето”, призовава възрастна жена, която живее на първия етаж в блока точно срещу детска градина "Лилия". "И двете ми внучета са болни, толкова зарази тръгват оттук."

Труден и нерешим и на първи, и на всеки следващ поглед, проблемът с незаконните сметища, с боклуците и безкрайните възможности за епидемии трябва някак да се реши. Една от идеите е да се раздават на населението чували за смет. Дори утре общината да достави тези 120 контейнера, тя няма и да стигнат.

А какво ще стане, ако красивият, чист и благоустроен квартал "Тракия" остане една седмица без контейнери за смет? Отговаря жена на средна възраст от Столипиново, и тя пряко потърпевша от миризмите около детската градина: " Нашият квартал е бурен. Затова, казват, никой не може да го оправи. Но това е оправдание. Никой и не се наема да го оправи”.