Въоръжените сили на Финландия за в бъдеще ще наблягат на безмесните ястия, а един ден ще бъде задължително изцяло вегетариански, заяви майор Ея Пулки, служител в логистичния център на финландската армия.

„От есента в армейските столови ще има много повече вегетарианска храна. Един от дните в седмицата ще бъде изцяло вегетариански“, каза Пулки.

От въоръжените сили на скандинавската държава твърдят, че през последните години делът на месото постоянно намалява за сметка на храните с растителен произход, а вегетарианците и веганите винаги имат опции за обяд.

„Въвеждането на вегетариански ден не е свързано с желание за икономия на средства. Главната причина е ползата от растителната храна и приносът на месопроизводството за изменението на климата“, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Финландия.

Въоръжените сили на Норвегия обявиха подобна инициатива още през 2013 година. Тогава Осло също реши да въведе задължителен вегетариански ден за своите военни. Основната причина за решението и тогава бяха глобалното затопляни, климатичните промени и здравословния начин на живот.