619 екслибриса се състезават в тазгодишния международен конкурс, който за 14 път провежда Регионална библиотека „Любен Каравелов“. 373 автори от 42 държави по целия свят са се вдъхновили от темата „Ex Libris - Ex Litera“ и са рисували своите интерпретации, провокирани от писаното слово. Тази година сред участниците има и 52 деца, съобщиха от библиотеката. 
По традиция голяма част от художниците, които от години очакват този конкурс и с готовност реагират на поставената тема, са сред постоянните участници в артистичното състезание. Затова в Русе отново са пристигнали малки рисунки от Турция, от Япония, Аржентина, Полша, Украйна, откъдето всяка година долитат пликове с екслибриси. Десетки писма са пропътували хиляди километри, за да донесат в Русе посланията на художници от Перу, Чили, Китай, Малайзия, Израел. Разбира се, десетки са участниците и от европейския континент - от Ирландия, Сърбия, Румъния и други държави. Особено много са тази година рисунките от Индия, казаха от библиотеката. Оттам уточняват, че за първи път пристига и екслибрис, нарисуван от художник от остров Мавриций. За първи път също има участник и от Хакасия - така се казва република в Сибир в състава на Руската федерация, което изненадало библиотечните работници, някои от които не били чували за хакасите и тяхната култура.
Сега предстои журито да селектира най-оригиналните и най-експресивните от работите на авторите и на 28 септември да обяви кои са носителите на наградите за тази година. Това ще стане, както е обичайно - на фона на изложба, в която ще бъде представена колекция от най-доброто от конкурса „Ex Libris - Ex Litera“. Пак тогава ще бъде обявена и темата, по която ще творят авторите, които ще участват в следващия, 15 поред, конкурс за екслибрис.