„Карай си спокойно“ е мотото на новата инициатива на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Тя беше представена от председателя на асоциацията Владимир Тодоров, който даде нейния старт, предаде репортер на БГНЕС. Тодоров уточни, че вече са поставени 12 билборда като техният брой ще стигне до 25. Те са разположени по АМ Тракия във връзка със сезона и усиленият трафик към морето и ще останат на магистралата до 15 септември.

„Ние сме правили доста кампании, но тази е по-различна. Тя е насочена към младите хора. Те са важен акцент за нас, защото според нас те получават книжки не достатъчно добре обучени. Като добавим и типичните характеристики на младостта – нетърпение, експресивност, бунтарство- се получава един много опасен коктейл, който е опасен на пътя и често води до трагични инциденти“, каза по време на пресконференцията Тодоров и подчерта, че България и Германия са единствените държави, където е позволено да се кара със 140 км, което е и в основата на черната статистика.

„Ако се кара по АМ „Тракия“ със 120 км до морето се стига за 3 ч., а ако се движим със 140 км, ще стигнем с 26 мин. по-рано. Това време е доста пренебрежимо само по себе си и затова не си струва да жертваме живота си, за да стигнем по-рано на морето“, беше категоричен председателят на асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Тодоров обясни, че в този случай няма риск от разсейване на водача, защото тези билбордове служат като пътни знаци. Той добави, че има два вида разсейване – вътрешно-говорене по телефон, нагласяне на станциите на радиото и външно, и обясни, че външното не е опасно.

Председателят на асоциацията отчете, че 359 е броят на загиналите по пътищата тази година, което е с 40 души по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

„Юли, август и септември са най-кървавите месеци. 50-60 души загиват през тях. Между 15 и 20% от произшествията са предизвикани от млади водачи“, заяви Тодоров.

Председателят каза, че инициативата „Карай си спокойно“ е подкрепена и от регионалното министерство, което се включва за втори път в тяхна кампания.

Ива Бека от асоциацията на билбордистите посочи, че рекламните пана оказват силно влияние върху водачите и ще ги провокира да намалят скоростта.

„80% от информацията се приема със зрението. Вярвам, че ще успеем да накараме повече от 20% от водачите да намалят скоростта и безопасно да стигнат до морето“, подчерта Бека.

Георги Иванов, който е част от творческия екип, изработил трите визии за кампанията беше категоричен, че целта им е не да порицават, а да провокират шофьорите сами да вземат решение да намалят скоростта. Десислава Иванова е художник на трите анимации, посочи Иванов.

„Чрез забавен призив търсим да постигнем ефект сред водачите. Визиите са три. Първата визия е за купона на морето като той е там и 20 или 30 минути по-рано или по-късно нямат никакво значение за него и той е там и чака когато и да отидеш. Втората визия показва, че морето си е там, и че няма да изчезне. Сложили сме тапа, за да покажем колко е абсурдно, че морето се променя в периода на пътуване до там. Трета визия Третата визия е с леопард и е насочена към младите хора, които карат скъпи и мощни коли и идва да им докаже, че няма нужда да доказват каквото и да било със висока скорост. Тук подкрепяме призива и с научен факт, а именно, че дори гепардът вдига до 120 км“, обобщи творческият директор.

„Чрез забавен призив търсим да постигнем ефект сред водачите. Визиите са три. Първата визия е за купона на морето, който е там и 20 или 30 минути по-рано или по-късно нямат никакво значение за него, защото той е там и ни чака когато, и да отидеш. Втората визия показва, че морето си е там, и че няма да изчезне. Сложили сме тапа, за да покажем колко е абсурдно, че морето се променя в периода на пътуване до там. Третата визия е с леопард и е насочена към младите хора, които карат скъпи и мощни коли и идва да им каже, че няма нужда да доказват каквото и да било с висока скорост. Тук подкрепяме призива и с научен факт, а именно, че дори гепардът вдига до 120 км“, обобщи творческият директор.

Организаторите споделиха, че се замислят да организират кампания и за зимните месеци.