Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн подаде оставка.

Това заяви самата тя в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС. Агайн подчерта, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата. „Всички правомощия на комисията са изпълнени, както е по закон. Няма никакви пропуски в това, за което сме се консултирали преди време и с правната служба на европейската служба по застраховането“, подчерта тя.

Агайн обясни, че след фалита на кипърската компания „Олимпик“ прекратените полици, които трябва да бъдат възстановявани, са на стойност 9, 35 млн. лева.

Тя уточни, че гражданите, които имат да получават обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“, са изцяло подсигурени чрез системата за гаранционните фондове. „Категорично са защитени. Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд“, подчерта Агайн.

Тя припомни, че българският и кипърският фонд са подписали многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат, като за местните клиенти ще посредничи българският фонд.

„Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба“, категорична бе Агайн.

БГНЕС припомня, че от 17 август т.г. всички договори за сключени застраховки с кипърската застрахователна компания „Olympic Insurance Co. Ltd” са прекратени автоматично, а заплатените премии за неизтеклата част на договорите подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в Кипър. Заради казуса от правителството поискаха зам.-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн да напусне поста, защото е допуснала пропуски в работата си като ръководещ управление „Застрахователен надзор”. На 17 август Агайн даде подробности около случващото се с отнетия лиценз на застрахователното дружество. Тя увери, че веднага след получаването на информацията от кипърския регулатор в областта на застраховането на 10 май, още в същия ден КФН е забранила продажбата на застраховки, както и разпореждане с активите на застрахователя в България. „Засегнатите клиенти по застраховка „гражданска отговорност“ са 197 551. Толкова са действащите полици към днешна дата“, поясни Ралица Агайн.

Положението се усложнява допълнително и от факта, че огромна част от застраховките са сключени при условията на разсрочено плащане на премията. „Помолихме гаранционния фонд да ни предостави информация за това как изтичат падежите на тези вноски, за да преценим мащаба на това изключително неприятно събитие за нашия пазар“, подчерта Агайн. Застрахователното дружество е лицензирано в Кипър, а единствената друга държава, в която то извършвало дейност чрез свой клон е България.

„Направихме разчет въз основа на информацията на Гаранционния фонд за парите, които „Олимпик“ трябва да възстанови по прекратените полици. Общо са на стойност 9,35 млн. лева. Общата стойност на тези полици възлиза на 40 млн. лева. Между 3 лева и 78 лева е средната загуба за клиент“, допълни още Агайн.