Сто човека, участващи в традиционната регата ТИД 2018 /Tour International Danubien/ от германския град Инголщат до делтата на Дунав, акостираха вчера под хотел „Рига“. 48 от тях са чужденци, българите са 52, към които в Русе ще се присъединят още хора.
В 63-ия международен гребен поход, който се провежда без прекъсване от 1956 година и е най-дългият в света от този род, гребат лодкари от 8 държави, като най-многобройна е немската група - 43 души. Сред тях е и най-възрастният участник - 80-годишният Гюнтер Рьомер, за когото това е юбилейна 20-а речна експедиция.  
Най-малка във водния керван и негов талисман е 6-годишната Лея Блажева, която по баща е русенка, по майка старозагорка, но по адрес е плевенчанкd, където живее семейството.
Днес туристите имат почивен ден, а утре ще потеглят към Ряхово.
За чужденците ТИД е предизвикателство, българите го приемат по съвсем различен начин. За тях това е почивка, а не поход, който изисква издръжливост, гребане и целта е да се види кой е физически и психически устойчив да измине тия разстояния и тези препятствия, които срещаме по пътя си. Целта е само с багаж в лодката да се измине максимално възможно за един човек разстояние. На самата регата не се допуска участието с моторни лодки, трябва да са само гребни лодки, трябва сами със собствени сили да преодоляват всякакви несгоди на насрещен вятър, силно вълнение, каза ръководителят на ТИД в българския етап на регатата Йонко Кожухаров. 
Не мога да кажа колко русенци ще продължат с нас, защото го правят нелегално. През последните 3 години няма ваш съгражданин, регистриран в официалните списъци на ТИД. Не плащат такси, а ползват нашите съоръжения. Не мога да си обясня този бойкот. Въпросните хора участват на своя глава, допълни пред „Утро“ Кожухаров и веднага отбеляза, че не може да се оплаче от русенското гостоприемство.
Кметът идва всяка година, поздравява ни, говори с нас, пита ни от какво имаме нужда, общината дава вечеря, посочи координаторът.
Регатата върви нормално. Водите на реката по това време на годината са традионно ниски, но не са проблем за каяците.   
Тазгодишният поход потегли на 23 юни от крайбрежието на Инголщат. Разстоянието до Силистра е 2513,5 километра, а до финала на Черно море в средата на септември силометрите са 2516.