За пръв път две двойки вдигнаха сватби в Историческия музей в Бяла. Младоженците сключиха граждански брак в красивия парк на музея. Младите хора са избрали това символно пространство за най-важния ден в съвместния им живот, тъй като след последните подобрения и образцовото поддържане на парка той привлича вниманието на беленчани. 
Едната от двойките и техните гости бяха облечени в специално купени за събитието народни носии. Така те се вписаха изключително живописно в парковото пространство на фона на музейната сграда - двуетажната къща, строена преди около 200 години в характерния възрожденски стил. И двете двойки си направиха едночасови фотосесии, като се снимаха и пред един от уникалните експонати - понтонния мост, по който преминава руската армия при Свищов.
Историческият музей в Бяла е един от най-старите у нас. Той е открит през 1907 г. с безвъзмездната помощ на обществеността в България и Русия. Експозицията „Освободителна война“ се помещава в сградата, в която е била разположена Главната квартира на руското командване от 20 юли до 13 август 1877 г. Тук са живели руският император Александър II, бъдещият първи български владетел княз Александър Батенберг, военният министър на Русия Дмитрий Милютин, дипломатът Николай Игнатиев и др. В двора на музея е гробът на баронеса Юлия Вревская, близка приятелка на руския писател Иван Тургенев. Паркът на музея е проектиран от военния инженер Васил Силяновски - генерал-майор, завършил Николаевската инженерна академия в Санкт Петербург и служил в 5 пехотна Дунавска дивизия.