Сравнението между средните заплати в шестте най-големи града у нас и цените на жилищата в тях показва, че апартамент в петия по население Русе се купува много по-лесно отколкото в София, Пловдив, Варна и Бургас, показва анализ на „Утро“. Въпреки че тези градове в много отношения се сочат като по-добри места за живеене, относно жилищните условия оставаме много по-изгоден вариант. Същото показват и изчисленията за живот под наем. По-добри условия от Русе по този показател от градовете в Топ 6 предлага само Стара Загора.
Средната заплата в Русенско от 915 лева, а средната цена на апартамент в града е 1066 лева на квадратен метър, показват данните на националната статистика. Така с едно брутно месечно възнаграждение може да се закупят 0,86 квадрата жилищна площ или 70 средни месечни заплати купуват двустаен апартамент с площ 60 квадрата. В София средната заплата е много по-висока - 1518 лева, но цената на жилището е 2000 лв./кв.м. Така че една заплата стига само за 0,76 квадрата. Още по-тежки са съотношенията за Бургас - 0,64 кв.м с една заплата и Варна - само 0,54 кв.м. Най-лесно си купуват жилище работещите в шестия по големина град в страната Стара Загора - средната заплата е 1101 лева, а цената на квадрат е почти толкова - 1116 лв.
По отношение на наемите положението е горе долу същото. За двустаен апартамент в Русе се плащат средно 381 лева, а в София - 743 лв., показва справка в един от най-големите сайтове за имоти. Така семейство с двама работещи би давало 21% от доходите за наем в Русе и 24,4% в София. Процентите са 24 за Варна и Бургас, а в Пловдив наемите са по-високи - 28%. В Стара Загора пак е най-евтино в сравнение с по-големите градове - само 16% от доходите стигат, за да се покрие наем за двустаен апартамент.
На теория нещата изгледат добре за наемателите, но трябва да се има предвид, че процентите са от брутната заплата, а номиналните доходи са значително по-ниски. От 915 лева брутно възнаграждение удръжките са 197,74 лева, така че чисто получаваме 717.26 лева - с 22 на сто по-малко. За хора, работещи на минимална заплата, животът под наем е практически „мисия невъзможна“.