Публикация в „Утро“ за поставени метални скоби в междублокови пространства в центъра на града, за да се предотврати паркирането на „случайни“ автомобили, предизвика много обаждания на читатели на вестника. Реакциите на русенци бяха на двата полюса. Едните протестираха срещу заграждането от собствениците в кооперациите на общинските пространства, други пък защитаваха своето човешко право на спокойствие и поне относителен уют и чистота покрай сградите, в които живеят. 
„Не само по „Муткурова“ - идете да видите какво е на улица „Атон“! Там не са просто поставени една или две скоби - там направо са си заградили алеите между блоковете с огради, преградили са всичко. През деня тези места си остават празни, но ние, които работим наоколо в този квартал, не можем да паркираме по никакъв начин. Нещо повече - на мен веднъж ми се наложи да спра в този район за половин час да свърша нещо спешно и щях да изляза отново. Какъв беше потресът ми, когато след половин час се върнах при колата си и се оказа, че не мога да изляза на улицата - хората, които живеят в блокчето, си бяха изправили скобата, бяха я заключили с катинар и се бяха прибрали. 
Така и не успях да изляза с колата - наложи се да вземам такси
за да си върша работата“, разказа русенец, който също недоумява по каква причина и с какво право живеещите в тези кооперации си позволяват да ограждат общинските пространства като свои собствени. 
„Това са нашите домове, тук живеем, тук отглеждаме децата си, тук се прибираме всеки ден след работа. Затова е напълно нормално да ни се иска вечер, когато си идваме у дома след работния ден, да не се бутаме в спрели къде ли не и как ли не автомобили, които ни преграждат пътя към входа. Иска ни се да не подритваме боклуци, изхвърлени от преминаващи или спрели „за малко“. Иска ни се като засадим градинка с цветя или с дръвчета, да не ги намираме вечер прекършени и изпотъпкани. Иска ни се под балконите ни да не вони на тоалетна, в каквато често пъти се превръщат пространствата около блоковете ни“. Това казват русенци, които 
имат едновременно и късмета, и орисията да живеят в самия център на Русе
На няколко пъти почистваме основно тези няколко метра, които опасват нашата кооперация, разказа преподавателят в Русенския университет доц. Сашо Нунев. „Аз самият садих цветя, ето, тези няколко овошки също аз съм ги посадил - и на мен, и на моите съседи ни се иска не просто да живеем цивилизовано, а в облагородено дворче, колкото и импровизирано да звучи това. Тука паркираха коли на работещи в офисите по „Муткурова“, ама спираха съвсем до стената на блока. А ние като живеещи тук имаме право на ползваме отстояние от 3 до 4 метра околовръст сградата. Затова заградихме пътека около метър покрай самия блок, за да си опазим нашата собственост, каквато са жилищата в кооперацията. Е, колите на хора от офисите или от други, които просто преминават по улица „Муткурова“, на няколко пъти събарят и окривяват тази оградка“, разказа Нунев. 
Според него и съседите му са неуместни обвиненията, че затваряйки прохода между блоковете, обитателите на жилищните сгради навлизат в общинска територия и си присвояват повече права, отколкото реално имат. 
В интерес на истината, тук няма улица 
- казва Сашо Нунев и посочва пространството, което е преградено със заключената скоба. Кооперацията „Нов дом“, в която той живее, е единствената кооперация, която има документ за УПИ /Урегулиран поземлен имот/. По всякакъв начин се опитваме да си опазим личното пространство и спокойствието, обясняват живеещите в сградата. В тяхното дворче е чисто и подредено. Но от другата страна на оградата, която ги дели с двора на съседен жилищен блок, хората очевидно не са с тази нагласа. Защото до самата телена мрежа са нахвърляни огромно количество боклуци, пластмасови опаковки, изхвърлени ненужни вещи и какво ли не. Малко по-нататък, встрани, се отглеждат една камара котки. Нямаме нищо против животинките - и аз самият имам у дома домашен любимец, но се грижа за него и не създавам никакви проблеми и опасности за другите хора, обясни Нунев. И не скри притеснението си, че най-вероятно
многобройните бездомни котки са пълни с бълхи 
- а така не е изключено инсектите да напъплят и отглежданите с внимание и грижа в домовете кучета и котки. 
И все пак, най-голяма грижа за съкварталците си остават автомобилите. Много добре знаем, че и това наше решение за скобата е временно - но за нас то си е решение и в някаква степен спасение от големите главоболия, обяснява русенецът. Той сам е купил скобата от град Варна, при това сегашното безхитростно съоръжение, което препречва пътя на желаещите да паркират в двора до блока, е второ поред. Стотина лева струва такава скоба, първата злосторници я чупили на три пъти, третия път било непоправимо и била купена нова. Защото хората, живеещи тук, смятат, че срещу това си осигуряват 
надеждата, че няма да бъдат тормозени от нежелани „дневни гости“
В интерес на истината, само на метри от нашата улица „Муткурова“ има общински паркинг и който желае, може да се възползва от него, припомня Сашо Нунев. Той самият като общински съветник миналия мандат внесъл предложение в края на „Муткурова“ да се обособят 3 паркоместа за такситата, които редовно спират там в очакване на клиенти. Тогава не разрешиха - и справедливо, тъй като има такси паркинг до хотел „Дунав“, но всъщност това не реши нашия проблем - такситата продължават да си спират в края на нашата улица, само че, като усетят, че пристига паякът, веднага се вдигат и тръгват, обяснява университетският преподавател.
Впрочем, тези господа от съседните офиси, също биха могли да поискат от господин Пламен Стоилов да им обособят две паркоместа - 
да си ги платят и спокойно да си оставят колите за цял ден
без да имат нито притеснения, нито грижи с това какво ще се случи с автомобила им, докато са на работа, предлага русенецът. 
И повдига още един въпрос, който вдига адреналина и на жителите на квартала, а често и на шофьорите. „Погледнете „Муткурова“: коли спират и от двете страни на улицата, така направо я задръстват и остава едно тясно пространство, по което да се придвижват останалите автомобили. Направо е ужасно. От 2016 година пиша до кметската управа по този въпрос“, казва Сашо Нунев. 
И разказва как по време на ремонта на Кръговото по булевард „Цар Освободител“, шофьорите започнали да минават по „Муткурова“, за да си скъсят пътя. Но ето че ремонтът отдавна е приключен, кръговото е пуснато в действие, но шофьорите подължават да преминават по маршрута, който им се е харесал и очевидно им е удобен. И всеки паркира по улицата където свари свободно местенце. Дали не могат да вземат мерки и 
да се ограничи това безразборно спиране
защото то пречи изключително много, пита се Нунев. 
Иска ни се да направим така, че целият квартал да се превърне в уютно, озеленено, цивилизовано място за живеене - както е редно за такова пространство в самия център на град като Русе, убедени са Сашо Нунев и неговите съседи от кооперация „Нов дом“. Сега се спасяват поединично - ето, единият съсед сам излял бетон около блока и сложил метални колчета. Покрай следващата кооперация живеещите си направили ограда от тръби и я боядисали. По улица „Атон“ пак по тази матрица на индивидуалния ентусиазъм е направена градинка с беседка насред цветни лехи. 
А би трябвало всичко това да става по проект и с разрешението на главния архитект на града, казва Сашо Нунев. Тогава ще се предвиди мястото за различните зелени площи, като те ще се вписват в единна хармонична концепция, която да отговаря на съвременните изисквания за облагородени и стилно подредени урбанистични пространства. Само така този - а и не само той! - район ще може да се освободи от импровизираните оградки, навеси, любителските насаждения, които са направени в зависимост от това какво диктува вкусът на един или друг собственик на жилище в кооперациите.