Биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясниха отрицателното въздействие върху човешкия организъм от едновременната употреба на алкохол и енергийни напитки. Тяхното изследване е публикувано в Journal of Psychiatric Research.

Учените решили подробно да изучат въздeйствието върху човешкия организъм на етанол и таурин – основните съставни елементи на алкохола и разнообразните енергийни напитки.

Опитите се изразявали в наблюдаване поведението на риби от вида риба-зебра, поставени в различни аквариуми, в единия от които имало обикновена вода, а в другия – смес от различни пропорции вода, таурин и етилов спирт. За да бъдат изучени промените в поведението след това опитните екземпляри след това били премествани в резервоари с други риби, включително и хищни.

В резултат учените стигнали до следните изводи: престояването на рибите-зебри в аквариум с етанол или таурин предизвиква намаляване на тяхната социална активност. След въздействието на „коктейла“ при опитните екземпляри се наблюдава рязко отслабване на реакциите на присъствието край тях на хищник.

Поради което учените от бразилския Федерален университет Санта Мария направили извода, че тауринът увеличава негативните ефекти от употребата на алкохол, правейки опитните екземпляри по-малко социално активни и по-склонни към риск поради отслабване на усещането за страх.