Русенските ресторанти изглежда са сред любимите обекти за проверка на данъчните за укрити обороти и неиздаване на касови бележки. След като преди броени дни бе ударен ресторант "Олимпия" в "Дружба3", акциите на инспекторите на НАП вземат поредна жертва - ресторант "Българче" до Пантеона. Това става ясно от актуализирания вчера списък на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение на Националната агенция по приходите. В този списък към момента фигурират 17 русенски търговци. Сред тях е още един ресторант на ул."Велико Търново". По-рано през годината мярката беше приложена и към други. Някои от търговците обаче обжалват актовете, така че те могат да паднат в съда или да бъдат отлагани с месеци.
От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който са установени данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка "Запечатване на обект". Според последната справка, на затваряне подлежат 471 търговски обекта в цялата страна.
Данъчните имат право да затворят търговски обект за срок от максимум 30 дни, като наложат и парични глоби или имуществени санкции в зависимост от нарушението.