Месото в България е било едно от най-евтините в ЕС през 2017 г., сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. У нас цената на мръвката била с около 42% под средното равнище в съюза, като тя е по-ниска само в Полша - около 43% под средната цена в ЕС. 
Данните на Евростат доста се разминават с впечатленията на наши гурбетчии и емигранти в други държави, които казват, че там в магазините храната е по-евтина. Статистиката обаче сравнява цените без данък добавена стойност, а той може съществено да промени нещата. ДДС у нас е 20%, докато в много държави е символичен процент за стоки от първа необходимост, лекарства и др. 
Според европейската статистика, миналата година месото е излизало най-скъпо в Люксембург - повече от 41% над средното равнище в Евросъюза, следвана от Австрия с около 39% над средната цена в съюза.
Извън страните членки на ЕС най-евтиното месо в Европа са купували албанците - с 45% под средното равнище в съюза. В Македония пък то е излизало по-евтино, отколкото в България с 42,7% под средната цена в ЕС. В Румъния месото е било малко по-скъпо, отколкото у нас с 40,8% под средното ниво в съюза.
Най-скъпото месо в Европа са купували швейцарците, следвани от исландците и норвежците, които са изпреварили значително Люксембург.