Пожарът над Карлово е загасен, но продължават да горят борови иглички. Около 100 души са на трудния терен и гасят огъня на практика единствено с тупалки. Копаят се просеки, за да се спре евентуално разрастване. Това каза председателят на Кризисния щаб заместник-кметът на Карлово Антон Минев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Към мястото на пожара тръгнаха и 38 военни от 61-ва механизирана Стрямска бригада. С тях още десетина военни поеха нагоре, за да се включат в гасенето. Те носят и вода и храна на огнеборците. В гасенето на горския пожар се включиха от снощи пожарникари от Карлово, днес и от Пловдив, както и 20-ина доброволци от града. Подобен пожар на съседен хълм е имало преди 20 години. Тогава причината е била човешка небрежност, но сега е още рано да се каже, още повече, че теренът е недостъпен. До там не достигат нито коли, нито специализирани машини. Така че всички, които се борят с огъня не разчитат на вода, нито на пяна. Гасят огъня с голи ръце.

Към мястото на пожара тръгнаха и 38 военни от 61-ва механизирана Стрямска бригада.

Към мястото на пожара тръгнаха и 38 военни от 61-ва механизирана Стрямска бригада. / БГНЕС

Днес в Пловдив е погребението на пожарникаря, загинал преди дни в катастрофа край Куклен. Директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов е в Пловдив, като е възможно да дойде по-късно и в Карлово.

БГНЕС припомня, че над 80 декара борова гора са изгорели при пожара в Карлово, който започна снощи около 20 ч.