Шампион сред големите шампиони - така без уговорки можем да определим Никола Денис Ставрев, който спечели наскоро сребърен медал на Световните детски игри на победителите в Москва! Ученикът от училище "Васил Левски" триумфира с една от най-великите спортни и човешки победи. Първо, защото първенството бе за деца, преборили се с тежки онкологични заболявания, и второ - Никола Денис въобще не мисли да спира дотук и за своите 13 години е изключително ярък пример за огромен дух, последователност и амбиция.
Момченцето е едва на 6 години, когато се разболява
Зима е, близките му мислят, че е някакъв досаден и обикновен грипен вирус. Положението му обаче се влошава бързо, влиза по спешност в болницата, а на втория ден му правят пълни изследвания. Диагнозата е неочаквано смазваща - остра лимфопластна левкемия!
"Д-р Такова, която на момента, а и после положи много грижи, ни каза, че има проблем. Бяхме в шок, защото Никола Денис растеше здрав и силен. Бях чувала най-общо, че левкемията е онкологично заболяване. Резултатите бяха стряскащи - при норма 200 неговите тромбоцити бяха едва 14", разказва майката Петя Ставрева. 
Кръвната картинка с левкоцитите също не е никак окуражаваща.
Момченцето е толкова зле, че кола на "Спешна помощ" го откарва във варненската клиника "Света Марина". Клиниката е престижна, но родителите му трябва да плащат всичко от джоба си. Междувременно директорката на детска градина "Детелина" организира благотворителна акция, събира се известна сума, но тя съвсем не е достатъчна. 
"Винаги ще бъда благодарна на Елена. Съжалявам, че не помня фамилията й", казва г-жа Ставрева.
За лечението на Никола Денис трябват пари. И то немалко. Но упоритото семейство не се отказва от борбата за живота на единственото си дете.
Бащата Петьо заминава веднага на работа в Белгия
"Работеше и изпращаше всеки лев за химиотерапията. Две години работи в чужбина с мисълта да помага с всички сили. Не мога да ви опиша през какви моменти минахме. Превърнах се в половин доктор. Изчетох камара с литература", връща се назад Петя Ставрева.
Момченцето обаче също се оказва със силен дух. Докато още е на 6 години, родителите му казват прямо за какво заболяване става дума. То разбира всичко. Но се бори мълчаливо. Всъщност Никола Денис не обича да говори много. Как издържа на химиотерапията, само той си знае. 
Проблемите идват един след друг. Нужно е например лекарство, което служи за изчистване на организма от токсините след жестоките химиотерапевтични сеанси. Това лекарство струва в България едва 10 лева, но го няма по аптеките. Родителите се принуждават да търсят контакти, за да го доставят от чужбина.
След две години на жестока и всекидневна битка положението на Никола Денис започва да се подобрява
Излиза от болницата, но при децата в състояние като неговото трябва да пътува всеки месец за пълна кръвна картина. После тези изследвания са през 3 месеца, сега - на година.
"Понеже знам като насън всички стойности, го проверяваме по-често. Никола Денис се оказа много жилав", гордее се майка му.
И не само е жилав, но решава и да спортува. Като всички деца. Започва в Ученическата спортна школа. В нея го води дядо му по майчина линия. Като вижда от вратата колко ще е трудно, дядото предлага да си тръгнат на минутата. 
"Не, оставам, аз ще плувам!", категоричен е Никола Денис.
С подготовката му се заема Илиян Русев-Скури, за когото семейство Ставреви не пестят най-добрите думи. Скури е баща, преживял много тежка загуба - синът му Александър си отива, покосен от онкологично заболяване. 
Но Илиян е мъж на честта, доблестта, достойнството и човещината - тренира деца със сериозни здравословни проблеми. Прави го с чисто сърце и от добролюбие.
А първата състезателна изява на Никола Денис отново шокира неговите родители
Заминава за плевенското село Шереметя, където се провежда състезание в езеро. С него е и Теодор Цветков, който развълнува наскоро русенската общественост, като преплува благотворително само с една ръка езерото Липник. 
Родителите му мислят, че ще е в Шереметя само като зрител. Роденият през 2005 година Никола Денис обаче им съобщава най-изненадващо, че ще плува на дистанция от един километър, при положение че няма никакъв опит. А и езерото е дълбоко. Те се притеснени как ще се справи, ще издържи ли? Но той е решен и плува - финишира без никакви проблеми. 
Цветков и Скури са хората, които му помагат в подготовката за Световните детски игри в Москва. В руската столица участва в две дисциплини - в спортната стрелба, където завършва на 25-о място, и в плуването /свободен стил/.
Сребърният медал при плувците е страхотна отплата за огромния му кураж
Голямата му победа трогва всички, които го познават. Скури му звъни начаса от България, за да го поздрави. 
А Никола Денис обича да спортува. Обича и да тича. Все пак леля му Елеонора Гурбанова е треньорка по лека атлетика. Не че той се готви целенасочено като лекоатлет, нито възнамерява да го прави, но взема участие в масов крос и отново се справя повече от чудесно. А това са цели 5 километра. 
Дали ще продължи да спортува? Със сигурност, но ще го прави предимно за удоволствие. Иска да тренира още под ръководството на Илиян Русев. Проблемът е, че Скури ползва за подготовка басейна на Спортното училище, а идния сезон може и да не получи разрешение. Всички се надяват, че ръководството на училището ще прояви разбиране, все пак треньорът води група от деца с увреждания.
"С баща му винаги сме искали едно - Никола Денис да бъде добър човек. Да е жив и здрав, той е добро момче, не защото е наш. Искаме да цени хората по техните постъпки, да върши добри дела, да има мисия и да я преследва с всички сили. За мене и баща му той е най-важният човек. Въобще не искам да си спомням през какво минахме. Беше кошмар! Ако някой смята, че го глезим след всичко преживяно, греши много. Напротив! Радваме се, че успява.
Силният му характер ни прави и нас силни, казва майката Петя Ставрева
А Никола Денис наистина не обича да говори много. Изглежда даже доста притеснителен. Казва само, че училището върви добре. Е, математиката не е най-силната му страна, но ще навакса и с нея. Любимото му занимание са компютрите, голямата му мечта е да стане сериозен програмист.
И сигурно ще стане. Момче, което печели толкова важни и съдбоносни битки в живота, е обречено да успее. Пожелаваме му го от сърце! Защото не само е шампион сред шампионите, а защото е въодушевяващ пример, че когато човек умее да се бори, съдбата възнаграждава усилията му.