Заради големите ремонти в квартал "Родина", където се изгражда пешеходна зона по ул. "Чипровци" и се реконструира ул. "Шипка", ще има нова организация на движението. За три седмици - от вторник (21 август) до 10 септември, затворена за движение ще е отсечката от ул. "Тича" до кръговото кръстовище на ул. "Чипровци". Докато текат строителните работи, ще има обходни маршрути за автомобилите по съседните улици. Движението ще е в посока жп прелеза от светофарно регулираното кръстовище на ул. "Чипровци" надясно по улиците "Тича", "Лозен планина", "Лисец планина" и кръговото. Другият маршрут ще е в посока стадион "Дунав" от кръговото на "Чипровци" по ул. "Димчо Дебелянов" направо до ул. "Тича" или надясно до ул. "Згориград". Автобусните линии с 4, 5, 19 и 30 също ще се движат по тези обходни маршрути. 
Временната организация на движението ще е сигнализирана с пътни знаци и табели, като от общината умоляват водачите да ги спазват стриктно. Пътуващите с градския транспорт пък трябва да се пренасочат към спирките по улиците "Чипровци", "Петрохан" и "Згориград". 
Както е известно, благоустройството на квартал "Родина" включва ново кръгово движение, където се пресичат улиците "Чипровци" и "Петрохан". Изграждат се тротоари по "Чипровци", а от двете страни до "Тича" са предвидени детски, спортни площадки и кътове за отмора на открито. Основно в зоната зад блоковете "Фридрих Енгелс" ще се направят три големи паркинга и много озеленяване. Пред училище "Олимпи Панов" ще има повдигнато кръстовище, а същестуващите стълбове за улично осветление се подменят с LED осветителни тела.