Новият кораб "Осъм" на дунавската агенция акостира вчера следобед в Русе, като пристигна на собствен ход от варненската корабостроителница "МТГ Делфин" и бе посрещнат тържествено на понтон №2. Той е на стойност 6 милиона лева, от които 85 на сто са осигурени по линия на Механизма за свързаност на Европа, а 1,5 млн.лв. са държавно финансиране.
Корабът ще маркира плавателния път в българския участък по реката. По думите на изпълнителния директор на ИАППД кап.Павлин Цонев той разполага с най-модерната апаратура, с изключително модерно навигационно оборудване и нов хидравличен кран с голяма товароподемност.
"Корабът може да извършва и хидроложки измервания. Хидроложката му техника е преносима, което означава, че измерванията могат да се правят както от самия плавателен съд, така и от малкия катер, който се намира на неговия борд. По този начин ще може едновременно да се извършват хидроложки проучвания и да се маркира корабоплавателният път", обясни кап.Цонев. 
Корабът "Осъм" е направен по специална поръчка, с индивидуални характеристики. "Това не е да отидеш да си купиш "Ролс-ройс" от магазина, това е кораб, построен по идея, предложение и изпълнение на колегите от корабостроителница "Делфин"-Варна. Всичко това е нашето виждане, със съвременното оборудване как може да се реализира един кораб, с който да улесним корабоплаването и да отговаряме на международните изисквания", коментира още директорът на ИАППД. 
С новия хидрографски кораб, който пристигна в Русе по-рано тази година, и с маркиращия кораб агенцията ще може да работи едновременно в целия български участък по реката. Това досега не е било възможно, а е особено важно през летните месеци, когато нивото на Дунава спада. 
Следващата стъпка пред ИАППД са закупуване на оборудване за драгиране на реката, за което обществените поръчки предстоят.