"Любимецът" на русенските фенове Валентин Железов ще свири мача днес на стадион "Васил Левски" между отборите на "Славия" и "Дунав". Двубоят ще започне в 18.30 часа, а Железов ще ръководи едва втория си двубой от Първа лига през този сезон. Познайте кой бе първият? На 29 юли арбитърът бе по спортен екип на стадион "Лаута" в Пловдив, когато славистите победиха "Локомотив" с 4:2. А ето го сега пак като главен съдия на мач с участието на "Славия". Може да е чиста случайност? Може би пък на "белите" им върви някак си точно с този рефер.
Железов удари безмилостно "Дунав" в дебютния за русенци сезон като членове на Първа лига. Тогава той проспа ситуация, при която играч на "Верея" спря топката с ръце и я прати в мрежата на Станислав Антонов. "Дунав" загуби мача с 0:1. 
Интересното е, че оттогава той не е ръководил мач на русенския отбор. Беше само допълнителен рефер в някои от двубоите на русенци.
Нарицателен за нервните мачове под свирката на Железов ще остане двубоят на 27 август миналата година между "Черно море" и "Септември". Тогава капитанът на варненци Георги Илиев, един много спокоен по принцип футболист, не издържа, сви ръката си в юмрук и аха да замахне по съдията. Все пак Илиев се усети и се отказа от крошето.  
Железов омaскари и други мачове, та Съдийската комисия му спря правата за известно време. Това обаче не му попречи, явно подпиран сериозно от някого, да прави широки крачки в йерархията. В последната ранглиста на БФС той например е поставен на престижното седмо място и дори се говори, че следващата му стъпка ще е получаването на значка за международен арбитър. Само преди две години бургазлията Железов бе последен в листата с имената на общо 18 съдии.
Негови помощници днес ще са Станимир Илков и Мирослав Желев. Съдийски наблюдател ще е Евгени Геров.