Ресторант "Олимпия" към едноименния аквапарк в "Дружба 3" стана поредната жертва на проверките на данъчните за укрити обороти и неиздаване на касови бележки. Това става ясно от актуализирания вчера списък на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение на Националната агенция по приходите. В този списък към момента фигурират точно 10 русенски търговци. Половината от тях са действали в стоковото тържище "Плодекс", което, както "Утро" писа, бе обект на масирана проверка преди седмица.
От началото на годината в интернет страницата на НАП се публикуват списъци на подлежащите на запечатване търговски обекти и тяхното местонахождение. В специално създадена рубрика може да се извърши справка за всеки обект, в който са установени данъчни нарушения, за които се налага принудителната административна мярка "Запечатване на обект". Според последната справка, на затваряне подлежат 475 търговски обекта в цялата страна - с 30 повече отколкото преди седмица.
Данъчните имат право да затворят търговски обект за срок от максимум 30 дни, като наложат и парични глоби или имуществени санкции в зависимост от нарушението. До публикуването актовете се стигна, след като през 2017 г. бяха отчетени опити на търговци да заобикалят запечатването чрез прехвърляне на стопанисването на обекта в рамките на ден на друго юридическо лице.