Около 80 килограма сладководна речна риба ще осигурим за конкурсите на рибния фестивал в Бръшлен, който ще се проведе на 8 септември, съобщи за "Утро" кметът на селото Димчо Петров. Празникът се организира от кметството и от община Сливо поле за четвърти път, миналата година събра около 1000 души, каза Петров.
Традицията ще бъде спазена и тази година и ще се проведат четирите вълнуващи конкурса, които приковават погледите на жури и публика. Най-изкусните кулинари ще се състезават кой най-бързо чисти риба, кой приготвя най-вкусна дунавска рибена чорба и кой е майстор на най-апетитната печена риба. Ние осигуряваме рибата, дървата за огъня и съдовете, участниците в състезанията решават сами как точно ще приготвят ястието - на газ, на тринога или на жарава, а също и какви подправки да добавят, обясни кметът на селото домакин. 
Четвъртият конкурс е по-специален - той е за най-добра домашна ракия, като журито провежда т.нар. "закрита дегустация". С други думи, комисията пробва на вкус "анонимни" течности с висок алкохолен градус, за да определи най-безпристрастно кой е най-големият специалист на местна огнена вода. 
През цялото време на специална естрада ще се изявяват фолклорни групи от читалищата в Сливополска община, като ще се редуват със самодейни певци и танцьори от съседните общини Русе, Тутракан и Кубрат. Ще има безплатна рибена чорба - поне 300-400 порции, а една от специалните атракции ще бъде демонстрацията на кулинарната рецепта на майстори на рибата от Борисово, увери Димчо Петров. Борисовчани от пролетта репетирали приготвянето на риба чеверме и нямали търпение да покажат на какво са способни.