Различните пътища към полезното знание извървяха стотици русенски деца от края на учебната година досега. Това стана не другаде, а в залите и в двора на регионална библиотека "Любен Каравелов" по време на проекта "Търсачи на знание", който получи финансова подкрепа от общинската фондация "Русе - град на свободния дух". 
11 деца от клуб "От корена до най-високото листо" се разровиха в семейните архиви и съставиха родословни дървета на своите фамилии, три такива дигитални албума могат да се видят на сайта на библиотеката. Близо 200 момичета и момчета пък се включиха в работата на двете ателиета от "Академията за малчугани". В ателието "Малък съм, но знам" децата научиха много полезни и важни неща. С помощта на доброволци от Младежкия Червен кръст те се научиха да правят превръзки с бинт, да разпознават различните причинители на болка, а също и нещо изключително важно: как да съобщят на телефон 112 за случило се нещастие и да поискат помощ. Освен това хлапетата се запознаха с процеси и явления в природата, вече могат да разпознават плътността на водата и на олиото, да правят сапунени балони и да разпъват палатка. 
Не по-малко забавни и интересни бяха заниманията в ателието "Къде растат парите?", в което децата се научиха да боравят с дебитна карта и сами да определят личния си бюджет, като изберат дали да си купят сладолед или да заделят пари за нещо мечтано. 
В анкета малко преди финала на проекта, който приключва след седмица, 99 на сто от малките участници са дали дузина нюанси на положителни отговори на въпроса дали са им харесали летните занимания в библиотеката. От всички деца само едно е отговорило уклончиво с "Ще видим" на въпроса дали догодина ще се запишe пак за ателиетата в РБ, всички останали са категорични, че задължително ще се съберат отново.