ДАНС и МВР разследват причините за блокирането на Търговския регистър, който не работи от петък. Очакванията бяха той да бъде възстановен вчера, но това така и не се случи. Източници от IT бранша коментират, че повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами. Една от работните хипотези е хакерска атака срещу Агенцията по вписванията.
Приложен е авариен план за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства, се казва в съобщението на агенцията.
Невъзможността на държавата да поддържа регистъра е нарушение на правото на ЕС, тъй като България е задължена да поддържа електронна база данни за капиталовите търговски дружества, включително и задължение да представя документи и информация по електронен път при поискване.