Въпреки че само 76 земеделски производители от областта подадоха оферти за наемане на ниви от Държавния поземлен фонд за следващите 5 години, за почти всички парцели са получени оферти и терените в общините Борово, Бяла, Ветово, Две могили, Сливо поле и Ценово са пласирани. Това съобщи за "Утро" Гюнай Кадънкова - директор на Главна дирекция "Аграрно развитие" в ОД "Земеделие" - Русе.
За втори търг остават няколко ниви в община Иваново, а на пазара отново излизат и два големи парцела с обща площ 1050 декара в Семерджиево, където наелият ги преди година арендатор се е отказал от тях и договорите с него са разтрогнати.
След като арендатор от Сливополско предложи 116 лева годишна рента за декар, рекордът му бе подобрен с оферта от 135 лева за терен в землището на Стамболово. Рекордното предложение може да се приеме само като демонстрация на мускули, тъй като бе за парцел от 5 дка, за които земеделецът ще брои 675 лева - скромна сума за почти всеки арендатор.
Очаквано най-щедри бяха офертите за най-плодородните земи в Сливополско, където нямаше предложения под 70 лева. За терените в Борово производителите предлагаха между 56 и 75 лева, за Бяла - между 67 и 83 лева, Ветово - 66-120 лева, Две могили - 66-71 лева, Русе, 62-103 лева.
Както "Утро" писа, за наемане държавата предложи 8775 декара земя, повечето от които за 5-годишен период за отглеждане на едногодишни култури.