Стари септични ями, а не подземна мрежа от тунели са причинили грамадната дупка, която зееше в двора на едно от най-старите русенски училища "Отец Паисий", научи "Утро". Бивши възпитаници на училището, сега на по 80-90 години, разказвали, че под двора са минавали тунели, които водели към Дунава и в които са се гонили като деца. Спомените им съвпадат с легендите за тайните ходове под повърхността на земята, които според запознати с темата са отвеждали до брега на Дунав. Оказва се обаче, че дори да има подземна мрежа от тунели, тя е на много голяма дълбочина и не е причина за огромната дупка. Както е известно, заради дългогодишния проблем дворът на училището не можеше да се използва пълноценно от 700-те ученици. Пропадането периодично се заграждаше с обезопасителни ленти, тъй като при валеж в него се образуваше огромно езеро. От миналата година заради слягането децата влизат в училището през централния вход откъм „Александровска“, а от двора се използват само около 2/3 за спортни игри, и то винаги под наблюдението на учител.
Работници на шуменската фирма „Автомагистрали Черно море“, която изпълнява цялостната реконструкция на двора и се бори с пропадането, вече са изградили нови ВиК инсталации и площадкова канализация. Именно това бе една от най-важните дейности, като в двора на училището беше вдигната допълнителна ограда около огромната яма, за да се предотвратят инциденти с деца, които играят там, докато тече ремонтът. До края на седмицата се очаква работниците да приключат и с асфалтирането на училищния двор.
Проектът за ремонт предвижда да се обособят нови игрища за различни видове спорт и лекоатлетическа пътека. Дворното осветление и озеленяването също ще бъдат подновени. За всичко това са предвидени 274 200 лева. Те бяха осигурени, след като фондация „Еконт“, община Русе и ръководството на „Отец Паисий“ обединиха усилията си за реконструкцията на двора, като местната власт и неправителствената организация дават по 100 000 лева. 
Очаква се цялостният ремонт да приключи до 10 септември и наесен училището да посрещне децата с обновен и безопасен двор.