Специализираната прокуратура повдигна обвинения на Пейко Янков - участник в организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици, ръководена от Димитър Желязков.

Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, мярката ще бъде разгледана на 15 август, съобщиха от спецпрокуратурата. Тази сутрин с адвокат Пейко Янков е отишъл в ГДБОП и е бил задържан за 72 часа.

БГНЕС припомня, че общинският съветник от Несебър Пейко Янков се издирваше с червена бюлетина. На 2 август при спецакция в Бургаска област бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група на несебърския бос Митьо Очите. Задържани под стража обаче останаха 5. От всички с обвинения в неизвестност беше само общинският съветник от Несебър Пейко Янков. Димитър Желязков е под стража в Турция и се очаква да бъде екстрадиран в България, където да бъде изправен пред съда. При проведената на 2 август специализирана акция на територията на Бургаска област бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някои от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица – Димитър Желязков, познат като Митьо Очите.

Един от основните участници в скандала е заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Бившият депутат от ДПС Незрин Узун също е сред задържаните. На 8 август Бенчев бе призован за явяването му пред разследващия орган с цел привличането му към наказателна отговорност.

На 9 август Апелативният специализиран съд остави петимата от групата на Митьо Очите в ареста. На заседанието стана ясно, че по разпореждане на Митьо Очите човек от бандата му запалил игрална зала в Слънчев бряг, като за изпълнението на задачата си Карен Ованесян получил 250 лв. Това стана ясно от признанията на Ованесян, цитирани в залата.

На 10 август Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД „Национална полиция“ проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица. Проверката се възлага във връзка с разследване на специализираната прокуратура на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици.