Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, остана без промяна миналата седмица на ниво 1,318 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. След кратко покачване в края на юни, индикаторът се върна на нивото си от началото на лятото. Няма промяна и спрямо август миналата година, когато е отчетено почти същото ниво - 1,309 пункта. 
Августовските жеги обаче са времето, когато се отбелязват минимумите в цените на едро, а след това котировките тръгват бързо нагоре, което се пренася и в цените на дребно. Миналата година ИТЦ достигна 1,500 пункта през декември, покачвайки се с 15 на сто.
През миналата седмица доматите, отглеждани на открити площи, поевтиняха с 8,1 на сто и се продаваха по 1,25 лева за килограм. Краставиците поевтиняха с 0,9%, а картофите с 4,9 на сто. Цената на зелените чушки падна с 16,2 на сто до 0,98 лева за килограм, а на червените чушки - със 7,6 на сто до 1,70 лева за килограм. 
За сметка на сезонното поевтиняване на зеленчуците кравето сирене и каймата поскъпнаха с 0,7%. Пилешкото замразено месо покачи цената си с 0,9 на сто до 3,99 лева за килограм на едро.