Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-ата годишнина на Военноморските сили.

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава, цитиран от Канал 3.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“ военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите.

Пред медиите той отбеляза, че това са прекрасни млади хора, с които страната ни може да се гордее. "Можем да се гордеем с нашето Висше военноморско училище. Те поставиха някои въпроси, които ще разгледаме заедно с ръководството на Министерството на отбраната", добави Румен Радев.

В речта си президентът обърна внимание и на сблъсъка на интереси в региона на Черно море. "Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси", изтъкна Румен Радев.

Президентът се обърна към получилите първо офицерско звание випускници на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров".

"На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството. Бъдете горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България. Честит празник и на добър час!", каза още държавният глава Румен Радев.