Денем си човек, а нощем демоните ти блестят
по-ярко от огън, пламтящо желание за смърт! 
Като молец към пламък, двигателите те пленяват,
подтикват те да тръгнеш, да дадеш газ до дупка.
Зли очи надвесени над теб,
пълзящи пръсти те дърпат.
Копнеят за тръпката, тръпката за гибел!
Надпревара по разруха, 
катастрофи, огън, смърт.
Пътища павирани с надгробни плочи,
за греховете си ще се покаeш.
Неонови светлини проблясват,
турбокомплексирани унищожават.
Живеeйки по пътя на смъртта,
всички умират напразно.
И повтарят грешките си, 
за да задоволят глада, 
и отново към гибелта!

Това е текстът на новата, трета песен на младежите от русенската метъл група „Еxplicit“, в която те се фокусират върху проблема с войната по пътищата. Автори са вокалистът Симеон Стефанов, който свири на ритъм китара, и Явор Спасов - бас китара, които всъщност са основателите на групата. 20-годишните момчета се познават от деца, когато са съседи в Николово, а впоследствие на 18 април 2014 година решават да създадат групата, чието име означава изричен, категоричен. През годините тя е имала промени в състава си, като в момента солокитарист е 25-годишният програмист Борислав Копрински. Той е третият солокитарист и е със Симеон и Явор от 2015 година. Интересна подробност е, че един и същи човек - Петър Тодоров, запознава преди години Симеон и Явор, а след това ги свързва и с Борислав, и всъщност той е човекът, на когото младежите дължат съществуването на групата. Вторият барабанист в метъл бандата е 35-годишният Младен Радев, който е с тях от два месеца. С него пък ги запознава човекът, който миксира първите им две песни, и буквално Младен се появява като на тепсия, тъй като от близо година търсят нов барабанист.  
„Еxplicit“ дебютира преди четири години с първия си сингъл „Monsters Within“
който се оказва изключително важен за популярността на групата и им печели две поредни години участия в Грийн рок фест. Зад гърба си момчетата имат издадени три песни, а в момента пишат още 8, които да включат в предстоящ албум догодина. Всяка тяхна песен разглежда различен проблем, който засяга обществото, и разказва за човешките пороци. Така се ражда и идеята за предстоящия албум с 11 парчета, които да представят проблеми, най-пряко засягащи хората. 
След втората песен „Black magic“ от 2016, в която се пее за наркотици, в края на юли тази година „Еxplicit“ пуснаха и клипа към третия сингъл „Roadkill“, посветен на войната по пътищата.
Твърде много хора губят живота си по българските пътища и вярваме, че това е нещо, което може лесно да бъде предотвратено. Искаме да предадем съобщението, че тези животи могат да бъдат спасени просто с едно разумно поведение на пътя.
Пътят не е мястото, където човек да избива своите комплекси
или мечти да стане спортен състезател. Всеки от нас е виждал в ежедневието си хора, които правят дрифтове по улиците. Неприятно е да се гледа и ефектът от това е ужасяващ. Решихме според нашите възможности да дадем малък принос към тази кауза. Пределно ясно се опитахме да предадем смисъла на песента и точно за какви хора и действия става въпрос, обясняват Симеон и Явор, които също са шофьори, но са категорични, че спазват всички правила за движение.
Самият Явор преди 15 години е преживял тежка катастрофа край Русе, която за щастие се разминава без сериозни последици. Но и четиримата младежи имат познати, които са пострадали при пътно-транспортни произшествия. 
Премиерата на песента „Roadkill“ беше още през 2016 година на Грийн рок фест, като малко след това започнаха и записите. Клипът към песента е заснет през август миналата година, а почти година по-късно русенската група представя завършения вариант.
Това е най-успешният проект до момента, категорични са момчетата
които само за няколко седмици получават многобройни поздравления, а парчето набира бързо популярност. 
Клипът на „Roadkill“ е сниман с местен видеооператор, като това е най-професионалната им продукция до момента. Заснехме го на две автоморги още в края на август миналата година със съдействието на приятели. Още преди да започнем да снимаме, генераторът ни изостави, а това означаваше, че няма с какво да захраним усилвателите, с които слушаме песента. Докарахме колата на Явор и пускахме музика оттам, при което барабанистът ни не чуваше музиката изобщо. При заснемането на клиповете винаги има предизвикателства, с които трябва да се справяме, разказват с усмивка младежите, които са категорични, че за следващ клип ще си наемат професионално озвучаване. В заснемането на клиповете към трите песни на „Еxplicit“ им помагат приятели и чрез съдействието на познати осигуряват безвъзмездно техника, а идеята е всички в организацията да се забавляват. 
Клипът към първата песен е заснет на брега на Дунав през декември, а младежите са облечени само с потници и е голямо преживяване. Другият клип е сниман в изоставен склад също зимно време, когато се стъмва много рано, а заради разсеяността на приятели организацията има голямо забавяне, но момчетата се справят с всички предизвикателства.
С обработката на клиповете изцяло се занимава Симеон, който следва архитектура в Манчестър
и е доста зает с университета. Именно това е причината да се забавят с пускането на клипа към третата си песен. 
Момчетата от русенската метъл група не са учили в консерватория, не са на „ти“ с нотите и партитурите, а при основаването на бандата не са започнали с идеята как се пише песен. Никой в семействата им не е в музикални среди, но нещо отвътре ги кара да се занимават с музика.
Моите родители винаги са слушали доста тежка музика и това ми е вкоренено от малък. След като започнах да свиря на китара, в един момент реших, че ако свиря с приятели, ще е много по-забавно. Гледах много концерти на „Металика“ и оттам предимно се вдъхновявам. От техния стил съм се научил да свиря, да пея, да пиша песни и така започнахме да развиваме нашия стил. Вече имаме собствена вълна, по която се движим, и стилът на „Еxplicit“ стана напълно отделен, разказва вокалистът, който обаче с усмивка споделя, че все още не е усетил, че гласът му има качества.  
Музиката е безгранично поле за изява на всякакви креативни мисли, които може да имаме - каквото ти е на сърце може да го споделиш с хора. Когато го правиш отвътре, хората го усещат. Затова винаги пишем за теми, които наистина се отнасят до нас и сме емоционално привързани към тях. Има хора, които могат да асоциират песните с техни преживявания, и ако може да им дадат някаква мотивация да се справят с техните проблеми, за нас ще е удоволствие.
За нас е важно да има магия, иначе няма смисъл
казва Явор и допълва, че когато заниманието е по-скоро хоби, е важно участниците в групата да си паснат като характери. 
Освен песните за наркотиците, за войната по пътищата, младежите от русенската метъл група подготвят песни, които засягат теми като самоубийството, манията за власт, суетата. Всяка песен има различна тема и се опитваме не само чрез текста, а и чрез самата музика да предаваме това чувство, казват Симеон и Явор. Що се отнася до песента им за наркотиците, момчетата подчертават, че нямат опит с това, но пък имат много познати, чийто живот е тръгвал в твърде лоша посока заради наркотиците. 
Най-големият проблем за групата обаче е, че Симеон и Явор са почти през цялата година извън Русе заради следването си, а единственото време бандата да свири заедно и да ходи по участия е лятото. През останалото време двамата пишат песни дистанционно, препращат си текстове, а после ги показват на останалите и заедно оформят цялостна песен. 
Явор учи финанси във френски университет
като програмата на следването е такава, че първата година е бил в Англия, сега му предстои обучение в Италия, а третата година в Германия. Математиката винаги му е била страст, като от 5 до 7 клас учи в Математическата гимназия, но родителите му настояват да учи езици и затова завършва Английската гимназия. 
И за Симеон, който е учил в Математическата гимназия, математиката винаги е била интересна. Избрах архитектура, тъй като тя ми се стори като средата между науката и изкуството, които са ми страст. Повечето ми хобита - графичен дизайн, рисуване, музика, всичко свързано с майсторене, се включват в това, което уча, и ми се струва като забавление, споделя вокалистът на групата. 
Двамата обмисляли дали да не се занимават професионално с музика, но към момента са на мнение, че е по-добре академичният им фокус да е върху нещо съвсем различно, което не могат да научат сами и за което реално им трябва диплома.
Истината е, че това, което правим в момента, ни задволява на нивото, което сме постигнали сами. По стечение на обстоятелствата и с доста труд и упражнения се опитваме по самоукия начин да се справим. Слушаме други групи, учим се от тях, казват Симеон и Явор. 
От основаването на „Еxplicit“ момчетата са сменили седем репетиционни зали заради съседи
и намирането на подходящо помещение се оказва изключително трудно. От около две години те свирят в зала на Русенския университет, която са оборудвали с първобитни изолации, но е перфектно устроена за техните нужди. 
Всички разходи за групата са от лични средства на момчетата, които споделят, че не знаят дали тази инвестиция някога ще се изплати. Затова се опитват да правят записи, клипове и колкото се може повече неща сами. Симеон много обича да обработва клипове, като това спестява много пари, а и се получава точно каквото искат. Като пример те посочват, че последният клип към песента „Roadkill“ им е излязъл общо 60 лева. Единствените приходи, които групата е получавала до момента, са от продажбите на първия сингъл през 2015, но печалбата е дарена на фонд „Математика на бъдещето“ към Математическата гимназия „Баба Тонка“.  
В момента момчетата изцяло са фокусирани върху записите на новите песни за предстоящия албум и затова този сезон няма да имат участия. 
Догодина ще направим повече концерти не само в Русе, а навсякъде в страната
и ще покажем новите си песни, казват младежите.
Русе липсва ежедневно на Симеон и Явор, докато са в чужбина, а вокалистът дори споделя, че в секундата, в която кацне в Англия, вече иска да си търси билет за обратно. И двамата са категорични, че след като завършат образованието си, ще се завърнат в България.
Стилът музика, който русенската метъл група „Еxplicit“ е избрала да прави, не е толкова комерсиален и затова момчетата биха били благодарни на всички, които споделят техните песни. 
В музикалната среда, в която се развиваме и в която главните образи са Криско и Гери-Никол, за нас е изключително предизвикателство да стигнем тяхното ниво на публичност, така че бихме се радвали, ако всички хора се включват в споделянето, защото за тях това може да отнеме секунда, но за нас може да е решаващо важно, споделят Симеон и Явор.