За поредна вечер в четвъртък Русе беше обгазен със задушлива миризма, а хората бяха принудени да дишат отровите или да стоят на затворени прозорци. Социалните мрежи бяха залети от гневни коментари на русенци, а на зеления телефон на РИОСВ и на тел. 112 имаше бум на сигнали.  
Заради създалото се напрежение още вчера сутринта кметът Пламен Стоилов свика спешно съвещание с ангажираните институции. Незабавно започнаха проверки, като два екипа с представители на екоинспекцията и на общината бяха на обходи, за да установят замърсителите. „Това, което се случи в четвъртък вечер на територията на града, беше безпрецедентно и просто преля чашата. Наблюдавам много внимателно процеса последните десет дни, а анализът показва трайна тенденция на увеличаващи се сигнали за замърсяване на въдуха. Имайки предвид опита от предишни години, че точно в периода август-септември тези прояви ескалират, реших повече да не чакам институциите да се ангажират със задълженията си, а ги свиках и изяснявайки фактическата обстановка, набелязахме конкретни мерки, които да вземат. Имаме съмнения за определени замърсители и предприятия, които имат вероятно вина за това, което се случи последните дни и най-вече в четвъртък вечер, така че приоритетно проверките започнаха оттам“. Това каза за „Утро“ кметът Пламен Стоилов, който беше категоричен, че обгазяването няма нищо общо с пръскането срещу комари, тъй като в четвъртък не е имало обработки. 
Той е изпратил писма до областния управител Галин Григоров и до РИОСВ, като предвид ограничените му правомощия по закона за опазване на околната среда и водите, настоява да се предприемат незабавни постоянни мерки, за които да бъде информиран. Иска също ежедневно с прессъобщения да бъдат уведомявани и гражданите, които са напълно прави в своето недоволство.
Напрежението, което се създава, трябва да се прекрати, а това ще стане, когато се нормализира състоянието на въздуха, категоричен бе Стоилов, който благодари на гражданите за сигналите, които много помагат с конкретиката, която дават. 
Този път не мирише на бакелит, а на нефтопродукти и пушеци, така че не е този виновник, който обикновено сме свикнали да назоваваме. Искам да уверя всички, че няма да се прекратят действията до установяване на замърсителите и ще бъдат предприети абсолютно всички възможни максимално строги мерки по закон, каза кметът. 
С екоинспекцията е уточнено в какви направления ще се правят проверките, които започнаха вчера с основните заподозрени, а след това ще се продължи по метода на изключването, докато не се установи кой е замърсителят. 
Стоилов за пореден път подчерта, че няма да допусне на територията на града да работи предприятие, което трови гражданите. Той е изискал от РИОСВ анализ на данните за замърсяване в последните десет дни, а при необходимост настоява да се извика и мобилна лаборатория. 
Искам да предупредя ръководствата на промишлените предприятия и директорите, че ще бъдем безкомпромисни. Никой няма право да си позволява да ползва материали и продукти, които биха довели до увреждане здравето на хората и да нарушават комфорта на гражданите, категоричен бе Стоилов.