Хеликоптер на Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето, предаде БГНЕС.

Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори на пътя, за такива, които се движат в пакет и за онези, които използват аварийната лента за придвижване.

Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да приближи регистрационния номер на автомобила, нарушител на правилата на движение, и да предаде информация от въздух на патрулите по магистралите и натоварените пътища.

Включването на летателната машина е част от специализираните акции, които МВР провежда, за да осигури превантивната дейност и да доведе до намаляване на пътните инциденти по пътищата в страната, съобщи тази сутрин главен инспектор Росен Рапчев от Пътна полиция.

„Ще има видими и невидими патрули, които ще наблюдават трафика в немаркирани автомобили и ще подават информация на пътните полицаи, които ще предприемат действия. Контролът ще е в цялата страна и той ще се осъществява с полицейски патрули, както и с 148 мобилни камери, които са в автомобилите, 28 камери, които са на тринога, 23 стационарни камери и една за средна скорост за момента”, обобщи главен инспектор Рапчев.

Той подчерта, че днешната операция продължава до 21 часа и след като се отчете ефективността от работата на хеликоптера, ще се вземе решение дали той да бъде включван и в други акции, но най-вероятно отново ще участва.

Главен инспектор Рапчев отбеляза, че статистиката показва, че през летните месеци се наблюдава ръст на пътните инциденти със загинали по пътищата с не по-малко от 10% в сравнение с останалите месеци на годината. Той добави, че след вчерашната полицейска акция в Бургас са образувани 11 досъдебни производства срещу водачи употребили алкохол и наркотични вещества.

Главен инспектор Росен Рапчев / БГНЕС

Инспекторът подчерта, че вече се наблюдава и засилване на движението на гастарбайтери от и към Западна Европа и каза в аванс, че една от следващите акции включва раздаването на флаери на турски, английски и на немски език на гранично-контролните пропускателни пунктове в страната, с които ще информират гражданите за най-честите нарушения, които правят гастарбайтерите на територията на България и мерките, които МВР предприема спрямо тях.

Рапчев добави още, че полицията ще продължи с акции по пътищата през целия летен сезон и всеки ден ще имат различен фокус.