Терористичната джихадистка групировка „Ислямска държава“ е подготвяла терористични действия и в други европейски държави след атентатите през есента на 2015 г. в Париж и през пролетта на 2016 г. в Брюксел. Това съобщи RTL.

По данни на медията в хода на съвместно разследване, водено от ноември 2016 г. от спецслужбите на редица европейски държави, било установено, че терористичната групировка планирала терористични действия на територии „от Португалия до Западните Балкани“. Не става ясно коя от страните на Западните Балкани е щяла да стане мишена на джихадистите.

По информация на RTL разследването установило още трима белгийски граждани, които са заподозрени в подготовката на атентатите в Париж и Брюксел. Единият от тях – 30-годишният жител на Брюксел Какир Ш. бил разпитван, но оставен на свобода. Вторият - Мохамед Салахедин Л., 39-годишен и живеещ в брюкселския квартал Мьоленбек, е издирван от службите. Третият заподозрян е 29-годишният Сами Джиду, който е загинал в Сирия, докато се сражавал на страната на джихадистите.

При атентата на 13 ноември 2015 г. в Париж, три джихадистки групи извършиха координирани атентати, в резултат на които загинаха 130 души. На 22 март 2016 г. две експлозии разтърсиха брюкселското летище. Малко по-късно трета експлозия имаше в метростанция „Малбек“. Терористичните актове в Брюксел покосиха 32 души.