Учени от БАН изследват деформациите по жп мостовете в Русе. Проучването ще даде отговор и за състоянието на основите на сградите в съответните райони, които са построени върху нестабилна льосова почва, съобщи РусеМедиа.
Пет ключови съоръжения ще бъдат обект на проучванията, възложени от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Специалистите от изследователската база по геотехника при БАН ще изследват Дунав мост, жп гарата, моста по пътя за София над река Русенски Лом, както и още две съоръжения в чертите на града, по които се движат влакове - мостовете над бул.“Липник“ и на Товарна гара.
Заради характера на нестабилната льосова почва в Русе, реперите, които ще следят за евентуални деформации и отклонения, ще бъдат поставени на дълбочина от 25-26 метра. „Реперът представлява една здрава метална колона. Тънки метални тръби стъпват върху скалата и излизат горе на повърхността, където се оформя едно цилиндрично тяло, защитено против външна намеса. Не може да се направи по-плитко, тъй като в Русенския регион слоевете са много неустойчиви, започват да слягат от овлажняване и т.н. Затова трябва да се стигне до здравата скала, която да бъде стабилна подложка и да може да се ползва в продължение на години, обясни инж.Румен Тачков от изследователска база по геотехника при БАН.
Целта на реперите е да проследяват във времето състоянието на железопътния релсов път и различните деформации. Заедно с това те могат да се използват и за контролиране на измененията по съседни сгради, както и на друга инфраструктура.