Вътрешният министър на Италия Матео Салвини обяви война на мафиотските мрежи, които експлоатират чуждестранни селскостопански работници след като 16 души загинаха в две катастрофи в южната част на страната.

Двете почти идентични катастрофи, които се случиха в рамките на 48 часа до град Фоджа в района на Пулия, поставиха в светлините на прожектора тежкото положение на чуждестранните берачи на домати по време на сезона на прибиране на реколтата.

"Това е проблем с мафията ... Във Фоджа... има мафиотска престъпност, която възнамерявам да изкореня улица по улица, града по град, по всички възможни законни начини", каза Салвини на пресконференция във Фоджа.

Салвини, който също е и съпредседател и лидер на крайнодясната Лига, заяви, че неговата антимигрантска кампания е настървила престъпните групи за експлоатация на хора.

Той нападна също така "нелоялната конкуренция" заради това, което той нарече внос "принуден" от Европейския съюз – негова любима цел.

Провинция Фоджа приютява хиляди африкански мигранти, които прекарват летния сезон в прибиране на реколтата на доматите при убийствени температури един до друг с работници от Източна Европа, обикновено румънци, българи и поляци.

Въпреки че повечето от работещите в областта имат редовни документи, те рядко получават полагащите им се по закон обезщетения и заплати, а мнозина живеят в мизерни условия.

Често те са оставени на милостта на работодателите – много от тях свързани с организираната престъпност, която работи като посредник и събира част от заплатите на работниците.

14 работници - всички граждани на страни извън ЕС - бяха убити в понеделник, когато микробусът, който ги прибира от работа, се разби в камион, превозващ домати.

В събота четирима африкански земеделски работници бяха убити при друг сблъсък с камион с домати. Тази катастрофа предизвика десетки африкански работници, живеещи в един от градовете на провинцията да започнат стачка в сряда сутринта и да се отправят към Фоджа.

- Неконтролирана имиграция -

Салвини заяви, че мафиотските мрежи се възползват от "неконтролирана имиграция".

"Ако не бяха хилядите отчаяни хора, които да експлоатират, те трудно биха се занимавали с такъв бизнес", каза той.

45-годишният политик обяви също намерението си да се заеме с "вноса на роби" от Европа, като поиска по-строг контрол от българските и румънските си колеги.

Салвини съобщи, че италианската пътна полиция е заловила 300 автомобила в района през последните месеци, повечето от които са "микробуси с българска регистрация и без застраховка".

Той каза, че някои италиански фермери трябва да бъдат окачествени като "престъпници, защото използват методите на мафията, за да забогатеят".

Салвини заяви още, че ЕС е спомогнал за създаването на ситуация, довела до въдворяването на това, което премиерът Джузепе Конте нарече "робски труд" след своето посещение във Фоджа.

"Ако Европа не ни принуждаваше да внасяме тунизийски домати, марокански портокали, бирмански ориз и канадска пшеница, може би щеше бъде по-лесно на нашите земеделци да живеят", каза Салвини.