Турция планира да създаде собствена космическа агенция до края на годината, каза министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

Той обясни, че космическата агенция ще координира и контролира работата в областта на аеронавтиката, вземайки предвид националните турски интереси.

„Отдаваме особено голямо значение на развитието на космическия сектор, създаден на основата на научна платформа за развитие в тази област и увеличаване на кадрите", каза Варанк.

Министърът заяви, че агенцията не само ще координира реализацията на проекти в областта на космическите технологии в Турция, но също така ще развие международни връзки в тази област в рамките на ООН, съобщи ТАСС.

В края на май азербайджанските медии съобщиха, че Турция планира да стартира собствена програма за подготовка на астронавти след 2023 г., за която предвижда да похарчи около 6 милиарда долара. Законодателната основа за това беше подготвена още през 2016 г.

По-рано, през 2014 г., в турския окръг Коня завърши изграждането на т.нар. Турската космическа база. Там се създават възможности за производство и тестване на сателити.