Административният съд в Русе отхвърли протеста на Окръжна прокуратура срещу решението на общинския съвет от 22 юни миналата година, с което четири партии получават общински имоти за партийни клубове. Става въпрос за общинските офиси на СДС, ДСБ, АБВ и ДБГ, които самостоятелно не са събрали 1% от вота на изборите, но въпреки това като участници в коалиции са прескочили тази бариера и са получили помещения със символични наеми.
Съдът разгледа случая след протест на прокуратурата, която поиска частична отмяна на решението, след като общинският съветник Мариета Волф сигнализира, че с решението за партийните клубаве общественият интерес не е защитен. Тя е от партия „Глас народен“, която не получи общинско помещение.
Според съда обаче протестът на прокуратурата е неоснователен, а решението на общинския съвет, което е прието с мнозинство при поименно гласуване, е валидно и има правно основание. Затова Административният съд отхвърля протеста на прокуратурата. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.