131 са свободните места, които са останали незаети след като приключи третото класиране на седмокласниците в бъдещите осми класове в средните училища в областта. Няма да има повече закрити паралелки, заяви началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя припомни, че още след първото класиране стана ясно, че отпадат пет от заявените от гимназиите паралелки. В Русе те са три - специалността "Бутикови облекла" в ПГ по облекло, паралелката за реставрация на стилни мебели и дограма в ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура и "Газова промишленост" в ПГ по промишлени технологии. Другите 2 паралелки са в средните училища в Бяла и Ветово. Сега почти навсякъде гимназиите, най-вече професионалните, вече са записали минимума от ученици, който по закон позволява на една паралелка да започне новата учебна година - 18 души. Има единични случаи, където все още има повече незаети места, но смятам, че до 10 септември те ще бъдат попълнени, увери Георгиева.
И добави: „Възможно е да се наложи да допуснем в някои случаи и осми класове с по-малко ученици - ако трябва, ще го направим. Предпочитам да направим компромис с маломерни паралелки, за да не губим ценни специалности, които са нужни на икономиката“. Тя очевидно визираше ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“, където е проблемно съставянето на паралелката „Производител на селска продукция“. От друга страна, русенски фирми, които са партньори на ПГПТ „Атанас Буров“, апелират за подобен жест, в случай че останат незаети места в гимназията, където се осъществява дуално обучение. 
Не са много местата и паралелките, а децата са малко,  коментира Георгиева. След трето класиране са останали 12 русенчета, които не са класирани никъде. Те също ще имат възможност наново да подадат документи за училище. В същото време не е малка и бройката на тези, които не са кандидатствали никъде, каза Георгиева. Училищните ръководства биха могли да сформират екипи и да издирят тези деца. Шефката на РУО обаче смята, че основен проблем си остава миграцията на родителите и децата, които напускат Русе и областта. Ако направим детайлна справка, може да излезе, че немалка част от завършилите 7 клас в община Ценово, наесен ще учат в Свищов, а други от цялата област са заминали за чужбина, каза Георгиева.